Officieel: Mazda brengt rotatiemotor terug!

Na acht jaar brengt Mazda eindelijk de iconische Wankel-rotatiemotor terug. Een volledig nieuw model moet het concept relevant maken voor de moderne autoindustrie.

Officieel: Mazda brengt rotatiemotor terug!

We hebben er lang op moeten wachten, maar het is nu eindelijk zover. Na bijna een decennium afgeleid en opgehitst te worden door allerlei smakelijke concept cars krijgen we eindelijk waar we Mazda al sinds 2012 om vragen: een nieuwe rotatiemotor.

Mazda's laatste wagen die gebruik maakte van het Wankel-concept was de RX-8, een eigenzinnige net-niet-vierdeurs coupe die te bestellen was met 192 of 241 pk. Helaas was de 1,3 liter tweeschijfs Renesis-motor in die wagen geen succes. De betrouwbaarheid liet genoeg te wensen over.

Als motor bleek het Wankel-concept ondanks verwoede pogingen van Mazda helaas niet bijzonder geschikt. De Japanners kochten het ontwerp in 1961 van Duitse engineer Felix Wankel. Helaas kende het concept simpelweg teveel inherente problemen.

Nadelen

In plaats van cilinders en zuigers bestaat de rotatiemotor uit een ovalen trommel waarin een driehoekige rotor huist. De uitsparingen tussen de afgeronde punten functioneren als de verbrandingskamers. De voordelen hiervan zijn een soepele, trillingsvrije loop, het vermogen om veel toeren te draaien, een compacte bouwwijze en een bijzonder goede pk/gewichtsverhouding.

De problemen lagen bij het afdichten van het gat tussen de punten van de rotor en het oppervlak van de trommel. De zogeheten apex seals dichtten vaak onvoldoende af of sleten veel te snel, wat leidde tot verminderde compressie of zelfs flinke motorschade.

Daarnaast waren de motoren zeer dorstig en verloren ze veel van hun olie bij de verbranding. Dit maakte een Wankel-auto niet erg praktisch. Zelfs de RX-8 moest bijvoorbeeld nog lang warm gereden worden en weer uitgebreid afkoelen, waardoor korte ritjes uit den boze waren.

Range extender

Mazda heeft met de nieuwe generatie rotaries eindelijk toegegeven dat er geen toekomst is voor het concept als pure motor. Het blokje wordt namelijk gemonteerd in de neus van de MX-30. Dat is geen interessante Wankel-versie van de MX-5, maar een elektrisch aangedreven SUV-crossover gevalletje.

De nieuwe Skyactiv-R motor doet in de MX-30 dienst als range extender. Dat wil zeggen dat het blokje niet de wielen aandrijft, maar als generator de accu bijlaadt. Een rotatiemotor is perfect voor die rol omdat hij erg weinig ruimte inneemt en bijna volledig trillingsvrij zijn werk doet. Naast de RE-Hybrid versie levert Mazda de MX-30 ook als mild hybrid met een 2,0 liter viercilinder en als volledig elektrische auto met een bereik van 200 kilometer.

Nieuws
  • Mazda