Mazda's Skyactiv-X motor soms milieuvriendelijker dan een EV

Mazda gaat het gevecht met elektrische auto's aan door hun benzineverbranders verder te ontwikkelen. Waardoor deze in sommige gevallen milieuvriendelijker zijn dan Tesla en hun soortgenoten.

Ja, dat leest u goed. Mazda beweert dat hun SkyActiv-X motorblok in een aantal gevallen minder CO2 uitstoot dan een gemiddelde EV. Dat komt doordat een elektrische auto doorgaans niet emissieloos is. De stroom om de accu's op te laden moet ergens vandaan komen. Als dit op basis van kolen of petroleum geproduceerd wordt, dan is Mazda's verbrandingsmotor efficiënter.

Om dit duidelijk te maken is er natuurlijk een voorbeeld gepresenteerd. Mazda geeft aan dat een gemiddelde EV ongeveer 20 kWh per 100km nodig heeft. Als die elektriciteit uit een kolencentrale komt, staat dat gelijk aan een CO2 uitstoot van 200 g/km. Komt het van een petroleum basis, dan komt de uitstoot op 156 g/km. Als laatste is een LNG-bron ook meegenomen dat verantwoordelijk is voor 100 g/km. In bijna al deze gevallen is de SkyActiv-X (142 g/km) een stuk beter voor het milieu dan een "emissieloze" auto.

Maar nu wil het dat niet overal fossiele brandstoffen worden gestookt om elektriciteit op te wekken. Mazda heeft daarom eerlijk berekend dat de gemiddelde uitstoot van een stekkerbak 128 g/km is. Leg dat neer naast een SkyActiv-X motor en er is maar een verschil van 10%.

En hoewel Mazda hiermee aangeeft dat de benzinemotor bij lange na niet afgeschreven is, stopt het niet met het ontwikkelen van elektrische aandrijflijnen. Deze kunnen namelijk prima ingezet worden in landen waar elektriciteit schoon wordt opgewekt.

Extra uitleg over de werking van Mazda's extreem efficiënte motorblok vindt u hieronder.