Hamilton: 'Ik zou inhaalactie Silverstone precies hetzelfde overdoen'

De mindgames gaan door: Lewis Hamilton heeft laten optekenen dat hij de controversiële move in Copse klakkeloos over zou doen.

Hamilton: 'Ik zou inhaalactie Silverstone precies hetzelfde overdoen'

Nadat de FIA gisteren het verzoek van Red Bull om de zaak te heropenen verwierp dachten we dat de soap rond de clash op Silverstone wel over zou zijn. In de aanloop naar de Grand Prix van Hongarije heeft Lewis Hamilton echter alsnog uitspraken gedaan over het veelbesproken incident. Hamilton blijft erbij dat er niets mis was met de gefaalde inhaalpoging.

Exact overdoen

In een interview met de officiële F1-website gaf Sir Lewis aan dat hij niets zou veranderen aan zijn actie die dag, ondanks het feit dat het eindigde in contact. Hamilton trekt daarmee duidelijk een streep naar Verstappen: vanaf nu gaat hij niet meer aan de kant.

“Wat betreft de inhaalactie, ik zou het precies hetzelfde doen...zoals ik het de laatste keer deed. Aan de hand van de manier waarop ik het bekeken heb en mijn analyse gebaseerd op mijn ervaring, en mijn jarenlange ervaring zegt een hoop, zou ik er niets aan veranderen."

Uitgebreid feestvieren

Ook over zijn actie na de race heeft Sir Lewis geen twijfels. Volgens hem was het uitgebreid vieren van zijn overwinning niet bedoeld om Verstappen en Red Bull de ogen uit te steken. Verder zegt hij dat hij er op dat moment niet van bewust was dat Max naar het ziekenhuis overgebracht was. De stemming zat er gewoon goed in na het winnen van zijn thuis Grand Prix voor volle tribunes:

"Ik bedoel, ik geloof niet dat ons gedrag respectloos was. Ik was me er echt niet van bewust. Ik zag op het scherm dat hij uit de auto klom en er okay uitzag en toen werd ik verteld dat het prima met hem ging. Dus ik was er niet van bewust dat hij naar het ziekenhuis gegaan was totdat ik naar de persconferentie ging. Het is een ding als ik zou vieren wat er gebeurd was terwijl ik het wist. Maar zoals ik zei, ik was me er niet bewust van."

"Het is mijn thuisrace. En we hebben enorm hard gewerkt om een resultaat zoals dat te behalen. Het was een geweldig moment voor ons om het complete thuispubliek erbij t hebben voor het eerst [sinds 2019]. Het was niet opzettelijk feestvieren, het was gewoon de blijdschap bij het zien van zoveel mensen die samen [de overwinning] vierden, die nationale emotie. Ik ga mijn emoties niet verbergen. En voor heel veel mensen was het een geweldig gevoel."

Respect niet wederzijds

Vlak na de race gaf Hamilton commentaar op het gebrek aan respect dat er vanuit Verstappen geweest zou zijn. Lewis stelde vast dat er meer van dit soort botsingen zouden volgen als Max zijn instelling niet zou veranderen.

In een telefoontje naar de Nederlander liet de zevenvoudig wereldkampioen weten dat het respect er van zijn kant nog is. Dat gevoel was volgens hem niet wederzijds:

"Ik heb Max inderdaad gebeld, gewoon om te kijken of het goed met hem ging en om hem te laten weten dat het respect er nog steeds is. Hij heeft dat gevoel duidelijk niet beaamd, maar dat is prima."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1