Honda blijft Red Bull motoren leveren in 2022

De succesvolle samenwerking tussen Honda en Red Bull gaat volgend jaar onverminderd door. De motorfabriek in Sakura zal ook in 2022 verantwoordelijk zijn voor de Power Units.

Honda blijft Red Bull motoren leveren in 2022

De exit van Honda kwam vorig jaar als een flinke schok. Net nu het Japanse merk een belangrijke speler begint te worden in de Formule 1 trekt het management de stekker uit het project. De ingenieurs die nu werken aan de V6 turbo-hybride blokken voor Red Bull Racing zouden harder nodig zijn bij het uitbreiden van Honda's elektrische aanbod.

Nu Red Bull en met name Max Verstappen de overhand lijkten te hebben in het kampioenschap wordt Honda's beslissing met elke nieuwe overwinning een beetje pijnlijker. De Japanners hadden zomaar definitief het stokje over kunnen nemen van Mercedes als de dominante kracht binnen de sport. Mocht het dit jaar lukken, dan scoort de fabrikant voor het eerst in dertig jaar een titel in de Formule 1.

1991

Die laatste overwinning met McLaren en Ayrton Senna in 1991 heeft veel gemeen met de gang van zaken anno 2021. Ook toen kapte Honda een succesperiode af onder druk van een financiële crisis om zich richten op andere zaken.

Destijds was dat het veroveren van de Amerikaanse markt door een (veel goedkopere) deelname aan het CART-kampioenschap. Ook toen bleven de Honda-motoren onder een andere naam echter toch in de Formule 1 dankzij huistuner Mugen.

De McLaren MP4/6 V12 pakte de laatste titel voor Honda in 1991.

Red Bull Powertrains

Maar dat is meteen waar de overeenkomsten eindigen. Vanaf 1993 moest McLaren het doen met Ford-Cosworth klantenmotoren, maar Red Bull neemt het stokje rechtstreeks over van Honda met de nieuwe Red Bull Powertrains afdeling. Het opzetten van die operatie gaat echter nog even duren, waardoor Honda zich genoodzaakt voelt om in te springen.

RBR-teambaas Christian Horner legt het uit: "We zijn nu de laatste details aan het vastleggen. Omdat we nog druk bezig zijn met het opzetten va Red Bull Powertrains zal 2022 natuurlijk een overgangsjaar zijn. Dus we zijn met Honda aan het werk om een 'soft landing' te hebben waarbij de motoren nog in elkaar gezet zullen worden in Sakura in 2022, voordat dat proces naar onze nieuwe faciliteit over zal gaan voor 2023."

Red Bull...by Honda

Volgend jaar zullen de Power Units daarom nog steeds vanuit de fabriek in Sakura, Japan naar Red Bull gestuurd worden. Daar wordt er vervolgens meteen een Red Bull-stickertje op geplakt. De merknaam van Honda verdwijnt immers gewoon van de auto's in 2022. De aanpak doet denken aan al de verschillende rebadges van Ferrari, Renault en Cosworth-motoren in de late jaren '90.

2025

Vanaf 2023 zal Red Bull volgens Horner volledig zelfstandig opereren wat betreft het bouwen en onderhouden van de motoren. In de tussentijd zal de afdeling opgeschaald worden om klaar te zijn voor de nieuwe motorregels vanaf 2025. Vanwege de 'engine freeze' kan er tussentijds niets gewijzigd worden aan de oude Honda-blokken.

Spijt

Tegenover Autosport gaf Honda F1 technisch directeur Toyoharu Tanabe toe spijt te hebben van Honda's beslissing om te stoppen op hun top: "Persoonlijk, [heb ik spijt] ja. Maar ondanks het resultaat van het kampioenschap dit jaar enk ik dat Honda's beslissing niet veranderd is ten opzichte van vorig jaar. Dat betekent het verlaten van de Formule 1. "

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, McLaren, Honda Racing