Je mag van Honda Type R raceblokken kopen

Honda stelt de K20C1-motor binnenkort beschikbaar voor particuliere kopers. Je mag er alleen de weg niet mee op.

Je mag van Honda Type R raceblokken kopen

Het begrip "crate engine" kennen we vooral van de Amerikaanse merken. Voor een paar duizend dollar kun je bij General Motors, Ford en Chrysler zo een los motorblok aanschaffen. Viercilinder, V6, V8, het maakt niet uit. Hoeveel vermogen dat blok heeft ligt aan je diepte van je portemonnee. Je zou een merk als Honda niet snel noemen in verband met klantenmotoren, maar daar komt binnenkort verandering in.

Race-only

Bij Honda Performance Developments kun je sinds 2017 het K20C1-blok bestellen, de tweeliter viercilinder turbomotor die we kennen uit de brute Civic Type R. Het aanbod was echter alleen bestemd voor officiële klanten van Honda in de racerij. Denk daarbij vooral aan teams in de toerwagenracerij en de Formule 4. Ondanks de eerder aanpak heeft Honda ingezien dat er een markt is voor vrij verkrijgbare Japanse crate engines.

Bijna compleet

Vanaf 1 mei komt de motor daarom op de markt voor particuliere kopers. Je krijgt echter niet zomaar een kaal blok aangeleverd. Om de K20C1 toegankelijker te maken wordt hij geleverd met dynamo, startmotor, waterpomp, turbo en een 'Controls Package'. Dat laatste houdt een ECU, kabelboom en een gaspedaal in. Op een intercooler, radiateur en wat leidingwerk na is de Honda dus zo goed als compleet.

De turbo krijg je er gewoon bij.

Multi-inzetbaar

De klantenversie van de K20C1 is ontworpen om zich zo soepel mogelijk aan te kunnen passen aan diverse toepassingen, zo legt John Whiteman, manager van HPD Commercial Motorsports uit: “We zijn hier bij HPD trots om Honda power te leveren in een betaalbaar en veelzijdig pakket. Onze K20C1 motoren hebben veel races gewonnen in club series en professionele series en zijn nu beschikbaar voor een brede selectie aan toepassingen. Het nieuwe limited edition crate engine-pakket is onderdeel van HPD's strategie om onze topexpertise toe te passen in het voordeel van Honda fans van alle leeftijden en in alle motorsport categorieën."

Dikke prijs

Maar wat mag al dat moois eigenlijk kosten? Zo'n $9000, omgerekend €7.434. HPD biedt daarnaast technisch advies en assistentie aan voor het monteren van de motor in diverse chassis. Honda onderstreept daarbij wel dat de HPD-versie van de K20C1 geen typegoedkeuring heeft. Je mag er dus niet de weg mee op. Je zal voor je CRX dus toch iets anders moeten zoeken.

Techniek
  • Honda Performance Development