Expert: Tesla Cybertruck krijgt never Europese typegoedkeuring

Er is de laatste weken enorm veel te doen geweest over de Tesla Cybertruck, die vanaf 2022 op de Amerikaanse wegen moet verschijnen. Of Europa volgt? Wellicht, maar niet in zijn huidige vorm, zo waarschuwt een Duitse keurmeester.

Cybertruck

De Cybertruck ziet eruit alsof hij rechtstreeks uit het eerste deel van Tomb Raider is weggelopen, en wellicht is dat juist zijn appeal. 'Anders' is de elektrische pickup van Elon Musk sowieso. En daarnaast trekt hij een Ford F-150 helemaal de moeder, maar het is dan ook een enorm zwaar en krachtig ding. Musk c.s. hopen ermee de aanval in te zetten op wat al decennialang de bestverkopende auto van de VS is (de Ford F-serie).

Maar zoals bij alles zijn ook bij de Cybertruck een paar mitsen en maren te bedenken. Met betrekking tot het onverwoestbare glas dat in realiteit iets breekbaarder blijkt te zijn, maar ook ook met betrekking tot de typegoedkeuring. Met zijn scherpe randjes kan de Cybertruck het in de EU wel vergeten om door het proces te komen, waarschuwt Stefan Teller, die bij de TüV (de Duitse RDW) over de typegoedkeuringen gaat. 

 "De inzittenden voelen zich weliswaar veilig, maar ze zijn het niet", aldus Teller tegen Automobilwoche. Het keiharde staal waarvan het plaatwerk is gemaakt vervormt niet tot nauwelijks bij een crash, maar juist dat is wel een vereiste bij moderne auto's. Dit absorbeert de krachten die bij een botsing vrijkomen. Ook voor voetgangers of fietsers is het prettig als het voertuig dat ze aanrijdt ook een beetje meegeeft. In de VS heeft de Cybertruck als voordeel dat hij in de categorie "Light Duty Trucks"valt. Deze hoeven vaak niet aan de passieve veiligheidsregels te voldoen. In de EU bestaat een dergelijke categorie niet.

Wijzigingen

Aan de andere kant: het design is niet definitief, er kan de komende jaren nog veel gebeuren. Musk gebruikt de input van de internetgemeenschap om de Cybertruck de komende tijd 'bij te punten'. Het ding is inmiddels al honderdduizenden keren gereserveerd.