VIDEO. Honda Civic Type R verplettert Nordschleiferecord

De Volkswagen Golf GTI Clubsport S is niet meer de snelste voorwielaandrijver op de Nordschleife. Honda verbetert het record op het bochtige circuit niet een klein beetje, maar met vele seconden. De Civic was al na 7:43,8 minuten klaar met het rondje.

De Hondamotor doet het in de Formule 1 -op zijn zachtst gezegd- niet zo heel erg goed. Gelukkig voor de Japanners doen hun straatauto's het wel, en die kunnen op het circuit ook aardig uit de voeten. Op maandag 3 april nam Honda zijn nieuwste Civic Type R mee naar de Nürburgring om daar het stuk Bridge to Gantry zo snel mogelijk af te leggen. Resultaat: een tijd van 7 minuten 43 seconden en 8 honderdsten. Maar liefst 5,41 seconden sneller dat de Golf GTI Clubsport S ervoor nodig had en 6,8 seconden korter dan de oude Civic Type R.

Kanttekening bij het record is dat dit geen productieauto is. Honda gebruikte een van de pre-productiemodellen voor het rondje (omdat de productiewagen nog niet klaar is). Overigens zullen de specs van de uiteindelijke Type R overeenkomen met deze recordauto. Zowel de Golf als de Civic hadden als enige aanpassing op de straatauto een rolkooi ingebouwd (die niet bijdroeg aan de stijfheid van de auto), ter compensatie van het gewicht werd het infotainmentsysteem van de auto wel verwijderd. De gebruikte banden mogen ook op de weg gebruikt worden.

De 2,0 liter VTEC turbo-motor levert 320 pk en 400 Nm. De auto is uitgerust met een handbak met zes versnellingen met nieuwe ratio's in de lage versnellingen om de acceleratie te verbeteren. De aerodynamische aanpassingen zorgen ervoor dat de auto stabiel is en goed door de lucht snijdt. Erg mooi is de auto er in ieder geval niet van geworden, want wat zitten er een berg hoekjes en friemeltjes aan. Er moet wel bij gezegd worden dat die hoekigheid beter tot zijn recht komt in de Type R-uitrusting van de auto.

De nieuwe auto is lichter en stijver dan zijn voorganger, waardoor hij sneller door bochten kan. Volgens chassisontwikkelaar Ryuichi Kijima zijn er bochten op het circuit waar de Civic tot 10 kilometer per uur harder in kan rijden dan vergelijkbare auto's. Het is te zien in het eindresultaat.