Hamilton: 'Inhaalactie op Leclerc ging wel met respect'

Volgens Lewis is de move op Leclerc die hem de race won zoals racen zou moeten zijn. Max Verstappen is wat hem betreft veel te agressief .

Hamilton: 'Inhaalactie op Leclerc ging wel met respect'

Gisteren mocht Lewis Hamilton met de grootste trofee naar huis na een controversiële race op Silverstone. Na een hard gevecht met Max Verstappen op de openingsronde maakte hij een kapitale fout in de razendsnelle Copse-bocht. Ver van de apex onderstuurde Lewis op koude banden en met een volle tank tegen zijn rivaal aan.

Het contact tussen het linker voorwiel van de Mercedes en het rechter achterwiel van de Red Bull resulteerde in een gebroken velg voor de Nederlander, waardoor hij met meer dan 250 kilometer per uur de bandenstapel in knalde.

Geen balans

Ondanks dat hij een penalty van tien seconden aan zijn broek kreeg als schuldige partij peinsde Hamilton er geen moment over om dat te erkennen. Hamilton was het niet eens met het oordeel van de stewards en klaagde meteen na de race over een gebrek aan respect vanuit Verstappen.

Met meer bedenktijd werd zijn reactie iets milder, maar 'Sir' Lewis kan het niet laten om alsnog even uit te halen naar de Nederlander:

"Er zijn weinig incidenten waarbij het honderd procent aan een partij ligt. Het is altijd een samenstelling van omdat het om twee of meer mensen gaat. Dus er zijn dingen die we allebei kunnen leren. Ik zou zeggen dat Max een van de meest agressieve rijders is, dat is gewoon mijn mening. Hij doet het geweldig, maar ik denk dat we moeten proberen een betere balans te vinden op de baan, met ruimte en respect tussen ons zodat we kunnen blijven racing en goede races kunnen hebben zonder botsingen."

Leclerc deed het wel goed

Als voorbeeld neemt Lewis de inhaalactie die hem de race won. Op hetzelfde punt als bij het incident met Verstappen zette hij zijn wagen opnieuw aan de binnenkant. Ferrari's Charles Leclerc koos eieren voor z'n geld en vermeed de aanstormende Mercedes. Daarbij verliet hij zelfs de baan aan de buitenkant.

Dit was volgens Hamilton precies zoals het had moeten gaan met Verstappen: "[Lerclerc] was heel erg respectvol wat betreft ruimte laten. Ik kon ergens naast hem komen, hij wist dat ik er was, maar hij bleef volhouden en ging op een wijdere lijn en hield het bijna. En dat was echt mooi racen."

"Op dat moment ging ik van m'n gas af om er zeker van te zijn dat we elkaar niet zouden raken, maar ik denk dat er een heel mooie balans in zat en ik dat racen zo zou moeten gaan. Natuurlijk was dit in een perfecte wereld ook gebeurd bij de eerste poging [met Max]. Maar dat was een andere tijd, een andere plek en een andere coureur."

Botsing vermijden

Charles Leclerc reageerde bevestigend op de vraag of hij extra voorzichtig geweest was in het gevecht met Lewis. De Monegask had immers als geen ander zicht op het incident tussen Lewis en Max:

"Eerlijk gezegd, ja. Ik zag een remake van de eerste ronde aankomen, ik was de eerste achter hen die het zag. Ik wilde geen risico nemen omdat we natuurlijk niet met Lewis vechten voor het kampioenschap. Ik probeerde er voor te blijven, maar ik had een overstuurmoment bij het uitkomen van de bocht en daardoor ging ik de baan af."

Mindgames

De mindgames zijn dus weer in volle gang vanuit het kamp van Mercedes. Het feit dat Hamilton de schuld gekregen heeft voor het incident wordt weggewoven. Dat Lewis bij de actie op Leclerc veel verder aan de binnenkant zat en de Ferrari dus meer ruimte gaf wordt ook even handig over het hoofd gezien.

De conclusie is duidelijk: je bent een geweldig goede racer als je Sir Lewis Hamilton alle ruimte geeft. Doe je dat niet, dan heb je geen respect en word je zonder pardon van de baan gekegeld. We zijn benieuwd of Hamilton vasthoudt aan die visie over twee weken op de Hungaroring.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1