Lewis Hamilton steelt Grand Prix van Groot Brittannië

Voor de eerste keer in drie races stond de zevenvoudig wereldkampioen weer op het hoogste treetje van het podium. De manier waarop hij dat deed liet echter een nare nasmaak achter.

Lewis Hamilton steelt Grand Prix van Groot Brittannië

Na zijn overtuigende overwinning bij de sprint race is Max Verstappen wederom favoriet voor de eindoverwinning. De Nederlander wordt geholpen door de vrije bandenkeuze die op dit unieke weekend geldt. Verstappen is de enige op nieuwe mediums. Bij Mercedes worden gebruikte sets gemonteerd.

Start

Weer duurt het erg lang voordat Nikita Mazepin op zijn plek staat. We zien dit keer echter geen vlammen bij de Red Bull vandaan komen. Hamilton is dit keer beter weg en komt langszij bij Verstappen! Buitenom weet Max zijn neus er toch voor te houden, maar het snelheidsvoordeel van de Mercedes brengt Hamilton weer naar de staart van de Red Bull.

Zij aan zij vliegen ze richting Brooklands. Er worden zelfs wat tikken uitgedeeld, maar Max laat zich niet kisten. Hij switch naar de binnenkant en laat Lewis aan zich voorbij gaan. weet Hamilton opnieuw naar de buitenkant te dwingen.

Dat maakt echter dat zijn exit bij Luffield slechter is dan die van Lewis. De twee scheuren op Copse af. Verstappen rijdt op het midden van de baan, maar kiest weer de buitenkant. Hamilton steekt zijn neus naar binnen en - NEE! De Red Bull wordt getorpedeerd door de Mercedes!

Hamilton ramt de rechter achterband van de RB16B eraf, waardoor Verstappen met misselijkmakende snelheid zijwaarts de bandenstapel in knalt. In de chaos komt Charles Leclerc de Mercedes voorbij.

Rode vlag

We houden ons hart vast, maar dan zien we Max toch uit zijn auto klauteren. De Nederlander is duidelijk aangeslagen door de enorme impact van 51G. Verstappen loopt wat mank, maar kan gelukkig op eigen kracht naar de medical car.

De wedstrijdleiding gooit een safety car uit, maar dat wordt al snel een rode vlag. De Red Bull zit te diep in de bandenstapel. Met Leclerc voorop trekt het veld de pits in.

De schuldvraag

Over de radio horen we Christian Horner tieren over het incident tegen raceleider Michael Masi. Horner vindt dat Hamilton nooit op die positie had moeten rijden. Inhalen aan de binnenkant is in Copse volgens Christian niet normaal en de Mercedes zat er niet ver genoeg naast. Masi geeft aan dat hij zijn zorgen begrijpt: de stewards stellen een onderzoek in naar het incident.

Damon Hill deelt die mening: de wereldkampioen van 1996 zegt dat Lewis Hamilton bijzonder agressief was bij zijn inhaalpoging. Hamilton verwachtte volgens Hill dat Verstappen zijn positie op zou geven. Als aanvallende partij lag die verantwoordelijkheid echter bij Sir Lewis. Damon is het eens met de lezing van Jenson Button dat er een straf moet volgend: Hamilton is de veroorzaker.

Ondanks bezoekjes, radioberichtjes en zelfs emails van Toto Wolff en Christian Horner blijft het vanuit de FIA echter voorlopig stil.

Herstart

Om kwart voor vijf Nederlandse tijd wordt de race hervat met een staande start. Voor het eerst sinds Baku staat er weer een Ferrari op de eerste plek. Weer zit er enorm veel ruimte tussen de auto's. Het duurt bijzonder lang voordat iedereen opgesteld staat.

Leclerc weet Hamilton eruit te trekken in de run naar de eerste bocht. Daarachter is het Lando Norris voor Valtteri Bottas, die zelfs uit moet gaan kijken voor Daniel Ricciardo en Fernando Alonso.

Terwijl Bottas de McLaren van zich afslaat, probeert Alonso buitenom Sebastian Vettel te pakken. Vettel is te gretig om zijn positie te verdedigen en gaat te vroeg op het gas. De Aston Martin breekt uit en spint rechtsaf het gras op.

Milde penalty

Niet lang daarna komt het nieuws eindelijk binnen: Lewis Hamilton krijgt tien seconden bij zijn pitstop opgeteld.. De stewards zijn het er dus over eens dat de Brit zijn boekje te buiten gegaan is, maar de straf is toch vrij mild. Hamilton's reactie is kort: "Understood Bono."

Leclerc grijpt zijn kans

Charles Leclerc maakt maximaal gebruik van alle chaos en trekt een gaatje van bijna twee seconden. Maar dan begint Hamilton druk te zetten: na een paar ronden is het iets meer dan een seconde geworden. Een echte aanval komt er nog niet, de Medium Pirelli's beginnen weer te heet te worden. Gezien de tropische temperaturen op Silverstone is dat geen verrassing. Hamilton moet zich weer laten zakken tot 1.8 seconden.

Achter Leclerc en Hamilton vullen Norris, Bottas, Ricciardo, Sainz, Alonso, Stroll, Ocon en Raikkonen de top 10 in. Grote verliezer is George Russell: hij zakte vijf plekken van P9 naar P14. Daarmee is hij teruggevallen achter de terugkrabbelende Sergio Perez. De tweede Red Bull is op dat moment twaalfde achter Pierre Gasly.

Steigerende paarden

We sukkelen bijna in slaap als we opeens de paniekerige kreten van Charles Leclerc horen. De Monegask klaagt dat de motor van zijn Ferrari af en toe afslaat. Zijn engineer geeft snel instructies om de afstelling aan te passen. Dat werkt echter niet. De Italianen blijven eraan werken, maar Lewis Hamilton komt intussen steeds dichterbij. Lewis zet meteen de snelste ronde van de race en is binnen DRS-afstand.

Pitstops

Raikkonen, Perez, Russell en Vettel breken de lans voor de pitstops. Doordat de hele rij tegelijk naar binnen gaat heeft Checo minimaal tijdverlies. Hij komt als vijftiende de baan op achter Kimi. Sergio probeert het op dezelfde plek als Hamitlon bij Verstappen, maar doet het enige juiste: hij geeft op en laat de Alfa Romeo gaan. Bij de run naar Brooklands is het met DRS-assistentie gedaan: Perez naar P14.

Bij McLaren hebben ze kennelijk geen zin in een podium: Lando Norris moet zes seconden wachten voordat zijn banden er weer op zitten. Rechtsachter wil de moer er niet op. Mercedes reageert alsnog op de gefaalde undercut met Valtteri Bottas. De stop is vlekkeloos: Bottas naar P5. Bij het uitkomen van de pits is daar nog Fernando Alonso, maar de power van de Mercedes maakt korte metten met de Alpine. Bij de Veil-chicane doet Norris hetzelfde.

Niet opschakelen

Ferrari heeft nieuws voor Leclerc: niet opschakelen als de motor weer uitvalt alstublieft. Wanneer de motor uit is valt de hydraulische druk namelijk weg, waardoor Charles het risico loopt zijn versnellingsbak te vernielen. De andere Ferrari van Carlos Sainz is inmiddels derde door de pitstops van Norris, Bottas en Alonso. Ondanks alle issues ziet het er goed uit voor Ferrari, het gat met Hamilton is al 2,4 seconden.

Front left is dead

Front left is dead! Lewis Hamilton komt binnen voor zijn stop en zijn penalty. Zelfs zonder de extra tien seconden is de stop niet snel te noemen: 14.2 seconden. Dat zijn toch minimaal twee seconden teveel. Hamilton valt terug naar een vijfde plek. Ferrari reageert, maar niet met Leclerc. Carlos Sainz wordt als eerste naar binnen gehaald. De Spanjaard nog minder geluk dan Norris en Hamilton: linksvoor wiel de moer niet vastslaan. Een horrorstop van 12.3 seconden is het resultaat.

Een ronde later is Leclerc dan toch aan de beurt. Het gaat gelukkig goed. Met 2,6 seconden kan de Monegask onbedreigd aan de leiding blijven. Leclerc komt met bijna acht seconden voorsprong voor Valtteri Bottas de baan weer op. Daarachter is het Lando Norris, maar de jonge Brit houdt het niet lang vol. Hamilton jaagt er op vermogen langs op het rechte stuk richting Copse.

Een klein dipje

Met twintig ronden te gaan is het Leclerc voor Bottas, Hamilton, Norris, Ricciardo, Sainz, Alonso, Stroll, Perez en Gasly. Buiten de punten vinden we Ocon, Raikkonen, Tsunoda, Russell, Giovinazzi, Latifi, Vettel, Mazepin en Schumacher.

De strijd vooraan lijkt wat te bekoelen. Valtteri Bottas kan het tempo van Leclerc niet bijbenen. Via de radio laat Charles weten genoeg over te hebben voor het geval de Fin toch dichterbij begint te komen.

Wingman

Zover zal het echter niet komen: Bottas zegt zelfs dat het moeilijk zal worden om te verdedigen. Sir Lewis krijgt van zijn Wingman dus geen tegenstand. Na dit bericht begint Hamilton meteen snelste rondes te zetten.

Zodra Hamilton begint te klagen over de vuile lucht achter de auto van Bottas komt de bevestiging vanuit Mercedes. Teamorders, niet vechten met Lewis. Een ronde later gaat de Fin van zijn gas af. Hamilton P2. Lewis heeft tien ronden om de Ferrari van Leclerc bij te halen. Het gat is dan 7,5 seconden.

Puntloze Perez

Hamilton is meer dan een seconde per ronde sneller, dus bij Ferrari beginnen ze te zweten. Leclerc krijgt de vrijheid om alles uit zijn stotterende motor te halen. Lewis weet zijn tempo echter meedogenloos hoog te houden. Elke ronde gaat er weer een seconde af.

Met vijf ronden te gaan krijgen we een gele vlag: Raikkonen is in aanraking gekomen met Perez en staat dwars in de runoff bij Veil. De Alfa Romeo komt precies voor de Ferrari van Leclerc de baan weer op. Gelukkig doet Kimi zijn best om uit de weg te blijven. Tegelijkertijd gaat Pierre Gasly naar binnen om een lekke band te vervangen. Hierdoor heeft Sergio Perez een kans om alsnog een puntje mee naar huis nemen.

Copse Part II

Op ronde 49 is Hamilton binnen een seconde. Midden in het verkeer barst strijd barst los. Op hetzelfde punt waar Hamilton Verstappen een oor aan naaide zet Lewis de Ferrari buiten de baan. Dit keer met iets meer uimte ertussen. Leclerc moet de noodgedwongen de runoff pakken en valt terug. Hamilton wordt verteld van de kerbs af te blijven om zijn banden te beschermen. Drie ronden voor het eind heeft hij de race terug gestolen.

Red Bull doet er alles aan om de schade te beperken. Sergio Perez wordt geofferd door hem een derde keer te laten stoppen. Door de snelste ronde te zetten pakt hij het extra puntje van Hamilton af.

Paraderen

Lewis krijgt op zijn uitloopronde een Union Jack van een marshal mee en neemt alle tijd om zijn overwinning uitgebreid te vieren. De 140.000 Britse fans kunnen hun lol niet op. Voor de camera's loopt Hamilton zelfs nog even een rondje over het gras met de vlag in zijn hand en zijn armen in de lucht.

Tijd om te herstellen

Aan de pitmuur bij Red Bull vieren ze het feestje niet mee. Het team gaat naar huis met exact nul punten. Hierdoor komt Mercedes in het constructeurskampioenschap bijna langszij. Het verschil is nog maar vier punten. Ondanks alles gaat Max Verstappen nog steeds aan de leiding bij de coureurs, maar zijn marge is geslonken van 33 naar 8 punten.

Verstappen is nog steeds in het ziekenhuis, maar maakt het naar omstandigheden goed. Wanneer de resultaten van de tests binnen komen wordt hij als het goed is gezond verklaard. Max heeft gelukkig nog even om te herstellen: de strijd wordt over twee weken hervat op de Hungaroring bij Budapest op 1 augustus.

Resultaten

Formule 1
  • Formula 1