De Formule 1 is krampachtig op zoek naar een manier om meer motorfabrikanten aan te trekken. De plotselinge exit van Honda heeft de sport er bewust van gemaakt dat de huidige V6 turbo-hybride Power Units dicht bij hun houdbaarheidsdatum zitten.
De V6 valt immers overal net tussenin: teveel cylinders en te afhankelijk van vieze fossiele brandstoffen om vernieuwend en relevant te zijn, te complex om betaalbaar te zijn en te stil om de aandacht van de fans vast te houden. Om de toekomst van de F1 veilig te stellen werd tijdens de Grand Prix van Oostenrijk de eerste grote meeting gehouden over een nieuwe motorformule vanaf 2026.
Andere richting
Aan tafel met de FIA en de FOM zaten huidige motorleveranciers Mercedes, Renault en Ferrari, toekomstige motorbouwer Red Bull en twee volledig nieuwe kandidaten.
Topmannen van Audi en Porsche waren aangeschoven om hun visie op de toekomst van de F1 aan te prijzen. Terwijl Mercedes via Toto Wolff pleitte voor 'meer elektrisch' en Red Bull's Christian Horner juist meer beleving wilde, ging de VAG-delegatie helemaal in een andere richting.
Volledig nieuwe viercilinders
Om ontwikkelingskosten te besparen is een van de voorstellen voor de nieuwe motorformule om de 1,6 liter V6-verbrandingsmotor te behouden. Het format is immers acht jaar lang geperfectioneerd: een geplofte motor hebben we al tijden niet meer gezien. Audi en Porsche hebben volgens Helmut Marko echter helemaal geen zin om in te stappen met de oude V6.
Tegenover formel1.de meldt hij dat de twee merken graag zien dat alle fabrikanten in 2026 met een schone lei starten. Dat betekent een volledig nieuwe aandrijflijn. Zo zouden ze het voordeel dat Mercedes met de V6 heeft weg willen nemen: "De vertegenwoordigers hebben verklaard wat ze willen. Ze zijn natuurlijk voor een volledig nieuwe aandrijflijn, omdat ze daarmee met gelijke kansen aan kunnen treden. Aan de VW-kant wordt geloof ik een viercilinder als favoriet gezien."
Vier in lijn of V4?
Het is niet de eerste keer dat viercilinders geopperd worden in dit soort besprekingen. In de aanloop naar de overstap van de 2.4 V8 naar de hybrides in 2014 was de FIA hetzelfde van plan. Alleen door een veto van Ferrari werden de regels aangepast en kwam de organisatie met de V6. De Italianen hadden geen zin om een apart subframe te ontwerpen voor een viercilinder in lijn.
Details van de door VAG voorgestelde formule geeft Marko echter niet. Het zou dus zomaar kunnen dat we het over een V4 hebben, een layout die Porsche met veel success gebruikte in het World Endurance Championship.
De V4 zou het mogelijk maken om het chassis op dezelfde manier te blijven bouwen als met de V6, de auto wordt alleen een stukje korter. In theorie zouden de fabrikanten gewoon twee cilinders van hun bestaande blokken af kunnen kappen, net zoals ze in 2006 deden toen de V10 verboden werd.
Nieuwe motor heeft voorkeur
Red Bull ziet er volgens Marko wel wat in om een compleet nieuw format te introduceren, zo lang het de kosten vermindert. Het integreren van een nieuwe hybridesysteem en het ombouwen van de V6 naar schonere e-fuels zou waarschijnlijk zelfs meer gaan kosten dan een compleet nieuw blok:
"Onze kostenberekening gaat uit van een nieuwe motor. Het ombouwen [van de bestaande motor] is niet gemakkelijk. Vooral de overstap naar e-fuels vraagt heel veel aanpassingen. De kosten zijn een heel belangrijk punt. Het idee is dat de aandrijflijn maximaal een miljoen dollar moet gaan kosten. En het totaalplaatje moet 100 miljoen zijn. Van de huidige fabrikanten komt niemand ook maar in de buurt van dat bedrag. Dan kun je wel onderdelen gaan standaardiseren en testtijd beperken, maar is dat dan goedkoper dan meteen een nieuwe motor bouwen?"
1988
Tijdens het Grand Prix weekend op Silverstone vindt de volgende bespreking plaats over de motorformule na 2025. Mocht VAG de overige fabrikanten weten te overtuigen, dan zullen we in 2026 voor het eerst sinds 1988 weer een viercilinder in de Formule 1 zien. Die motor was een variant van de legendarische BMW M12/13. De hoogtijdagen van vuurspuwende 1400 pk kwalificatiespecials gaan we waarschijnlijk echter niet terugzien.
- BMW