De viercilinder van Porsche met 500 pk

Tijd voor engine porn. Voor het eerst toont Porsche beeld van zijn viercilinder verbrandingsmotor, die goed is voor een astronomische 250 pk/liter. Hiermee is het momenteel Porsche's motor met het hoogste rendement.

In de nieuwe 718 Boxster grijpt Porsche voor het eerst sinds tijden terug op een viercilindermotor. Het model komt later dit jaar beschikbaar met een 2.0 of 2.5 boxermotor, met turbolading. In de racerij is de viercilinder Porsche echter al sinds 2014 een feit: de laatste twee seizoenen van het WEC racete Porsche's 919 Hybrid met een geblazen 2.0 V4 onder de body. Vandaag geeft het concern voor het eerst foto's van de compacte krachtbron - die ook dit seizoen wordt ingezet - vrij.

Vorig seizoen werd het blokje met groot succes gecombineerd met een hybride-opstelling die in de allerhoogste categorie (8 MJ energieterugwinning per rondje) meedeed. Hiermee werd in de kwalificatie van Le Mans (en bijna overal elders) een flink snelheidsverschil ten opzichte van de comcurrentie gedemonstreerd. Het piekvermogen van de verbrandingsmotor alleen bedroeg meer dan 500 pk, maar voor 2016 zijn de regels aangescherpt. Een benzinemotor mag 8% minder brandstof verbruiken, waardoor de V4 teruggeschaald moet worden naar iets minder dan 500 paarden.

Vorig jaar rolde Porsche na 24 uur als eerste en tweede over de streep van het Circuit de Sarthe in Le Mans, en het is de bedoeling dat dat in juni van dit jaar weer gebeurt. Audi en Toyota zitten echter ook niet stil, wat voor de kijker alleen maar leuk is.

We laten u verder alleen met hi-res plaatjes van de V4. Handjes boven het bureau graag.