Christian Horner: 'Of de nieuwe F1-motoren zijn spannend, of we doen gewoon Formule E'

Zoals we van hem gewend zijn gaat de Red Bull-chef lijnrecht tegenover rivaal Toto Wolff staan in de discussie over de nieuwe motorformule voor 2025. Volgens Horner heeft innovatie en elektrificatie geen enkele zin als het geen spektakel oplevert voor de fans.

Christian Horner: 'Of de nieuwe F1-motoren zijn spannend, of we doen gewoon Formule E'

De eerste salvo's in de strijd om de nieuwe motorregels zijn al gevallen. Nadat Mercedes-teambaas Toto Wolff zijn elektrische visie op de nieuwe regels voor 2025 losliet stond Red Bull's Christian Horner klaar om het tegenovergestelde standpunt in te nemen.

Het moet anders

Volgens de Brit zijn de opvattingen dat fans koste wat het kost innovatie en high tech willen zien complete onzin. Al sinds de introductie van de complexe, kostbare en fluisterstille V6 turbo-hybrides denken de meeste fans met weemoed terug aan de tijden van de V8, V10 en V12. Het roer moet dus om volgens Horner:

"We zien dat de kosten van de huidige motoren een hoge drempel vormen. Er werd niet aan gedacht bij de introductie, ik denk dat we een fantastische kans hebben om voor de motor die waarschijnlijk de komende tien jaar meegaat iets anders te doen."

Emotie boven innovatie

Van de focus op innovatie en high tech waar Wolff over orakelde wil Horner niets weten. Al die techniek wordt door de meeste fans immers helemaal niet opgemerkt. Als de sport de aandacht van de gemiddelde fan via spanning, sensatie en emotie niet vast kan houden zijn alle investeringen in de diverse systemen voor niks geweest. Op dat punt kan iedereen net zo goed de Formule E in:

"Ik denk dat [de nieuwe formule] rekening moet houden met de emotie, de geluiden en - natuurlijk - de duurzaamheid. Maar ik denk dat het nog steeds vermakelijk moet zijn - als dat niet zo is kunnen we met z'n allen beter Formule E gaan doen. Hopelijk kunnen we gezamenlijk met iets aantrekkelijks komen voor 2025, of misschien beter voor 2026."

Meer elektrisch

Horner's ideeën hebben nog niet veel bijval gekregen. Naast Toto Wolff heeft ook F1 CEO Stefano Domenicali aangegeven meer te willen focussen op het elektrificeren van de Formule 1: "Hybride zal er natuurlijk zijn. De focus voor de toekomst zal meer liggen op het elektrificeren van onze motor. De fundamentele elementen zullen blijven."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Renault Sport F1,