Toto Wolff: 'Formule 1 moet meer elektrisch in 2025'

Volgens het Mercedes-opperhoofd gaat de sport met de wil van de autoindustrie en de fans mee: innovatie heeft de voorkeur boven spektakel. Het hybride-element van de Power Units wordt daarom een stuk groter vanaf 2025.

Toto Wolff: 'Formule 1 moet meer elektrisch in 2025'

Afgelopen zaterdag gingen de FIA, Formule 1, de zittende motorfabrikanten en Audi en Porsche om de tafel om de plannen te bespreken voor de nieuwe motorformule voor 2025. De grote vraagstukken draaiden om het verminderen van de kosten, verbeteren van het imago van de sport en het promoten van duurzaamheid. Bij de FIA Conference in Monaco deed Toto Wolff gisteren een boekje open over de visie van Mercedes op de nieuwe regels.

Geen terugkeer naar geluid

Ondanks de geplande introductie van ecologisch verantwoorde synthetische brandstoffen is er geen sprake van dat de Formule 1 terugkeert naar de V8 of V10. Volgens Wolff past een dergelijke motor niet meer in het profiel van de sport, zeker gezien de huidige situatie in de autoindustrie:

"We willen kosten besparen, dus we willen het wiel niet opnieuw uitvinden. Maar we willen ook een motor hebben die relevant zal zijn van 2025 tot 2030, en we kunnen geen oude petrolheads zijn met gillende motoren terwijl iedereen van ons verwacht dat we elektrisch zullen gaan."

De gloriedagen van de V10 zijn definitief voorbij.

Meer elektrisch

De 1,6 liter V6 turbo's zullen volgens Wolff dus gewoon blijven, maar om de motoren heen zal er alsnog genoeg veranderen. Volgens Wolff gaat de Formule 1 richting de complexiteit die de hybride LMP1-auto's bereikten in het World Endurance Championship door het elektrische aandeel van het hybride systeem 'enorm te vergroten'. De prototypes van Porsche, Toyota en Audi haalden de helft van hun vermogen uit het elektrische gedeelte van het hybride systeem.

Tegelijkertijd wil de Formule 1 de enorme kosten van de LMP1 echter gaan vermijden, onder andere door het verwijderen van de complexe en kostbare MGU-H, gekoppeld aan de turbo. Het vergroten van het elektrische aandeel zal dus moeten gebeuren met extra kinetische systemen in de remmen (MGU-K). De enige manier om dit effectief te doen is door de systemen toe te passen op de vooras, wat onvermijdelijk zal leiden tot vierwielaandrijving.

De F1 gaat in 2025 naar waar de LMP1 in 2014 al was.

E-fuels

In tegenstelling tot de meeste geluiden die we vanuit de autoindustrie horen gelooft Toto niet dat de wereld helemaal zonder de verbrandingsmotor kan. Buiten de ambitieuze Europese Unie is er volgens hem zeker nog ruimte voor (schone) benzine en diesel:

"We blijven bij de verbrandingsmotor omdat we geloven dat brandstoffen nog lang bij ons zullen blijven. In Europa mogen we dan wel ambitieuze doelen hebben met betrekking tot elektrische mobiliteit in het dagelijks leven tegen 2030, en ik kan bij Mercedes al zien hoe ambitieus die doelen zijn, maar in de rest van de wereld zullen we nog miljoenen voertuigen hebben die op brandstoffen lopen".

De oplossing is dus niet elektrisch, maar het ontwikkelen van milieuvriendelijke e-fuels: "We denken dat er tegen die tijd nog meer dan twee miljoen Mercedessen op brandstoffen zullen rijden. Dus wat we kunnen bijdragen met onze innovatie is om te helpen bij de ontwikkeling van duurzame brandstoffen, of dat nou biobrandstoffen of synthetische brandstoffen zijn. Onze auto's zullen op 100 procent duurzame brandstoffen rijden tegen 2025 en dat is hoe we zullen bijdragen aan het reduceren van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Fans willen innovatie

De zware nadruk op techniek en innovatie in plaats van geluid en spektakel is volgens Wolff precies wat de fans willen. Uit onderzoek blijkt dat de grootst groeiende groep F1-fans (leeftijd 15-35) de techniek belangrijker vindt dan de pure sport.

Coureurs moeten geen gladiatoren meer zijn, maar veredelde testpiloten: "Ik was in Oostenrijk afgelopen weekend en het is indrukwekkend om volle tribunes te zien. We hadden 115.000 toeschouwers. En wat ik gezien heb is een jonger publiek dan ooit tevoren in de Formule 1. Ik geloof dat voor dit jongere publiek - en we hebben een enquete gedaan - de Formule 1 staat voor innovatie en high tech. We zullen wellicht een beetje weggaan van [de dagen van] de gladiatoren. De kids in de jongere generatie zien het als straaljagers die de baan rond vliegen, dus we moeten nooit vergeten dat high tech innovatie onderdeel is van ons DNA.

Formule 1
  • Mercedes EQ Formula E, Mercedes Petronas F1, Renault, Porsche