Horner: 'We moeten schwalbe-praktijken voorkomen in de F1'

De Red Bull-chef kan zich niet vinden in het gemak waarmee de stewards straffen uitdeelden tijdens de Grand Prix van Oostenrijk. Volgens Horner haalt de FIA alle spanning uit de sport en motiveert het coureurs om misbruik te maken van het systeem.

Horner: 'We moeten schwalbe-praktijken voorkomen in de F1'

Het regende tijdstraffen en strafpunten tijdens de Grand Prix van Oostenrijk. Naast gerechtvaardigde reprimandes voor het negeren van gele vlaggen, inhalen voor de safety car lijn en het verkeerd inrijden van de pits viel de reactie op de incidenten met Sergio Perez in negatieve zin op.

In gevecht met de McLaren van Lando Norris vloog de Mexicaan bij bocht vier het grind in na een inhaalpoging via de buitenkant. Later in de race weerde hij de Ferrari van Charles Leclerc juist af in bocht vier en vijf, waardoor de Monegask ook even stof moest happen. Stuk voor stuk werden deze incidenten bekroond met een penalty van vijf seconden.

Lage drempel

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner zijn de stewards buiten hun boekje gegaan bij het beoordelen van de clashes tussen Perez, Norris en Leclerc. Bij het Norris-Perez incident was er geen contact, zat er ruimte tussen de auto's en reed de Red Bull niet voor de McLaren. Norris had dus alle recht om zijn lijn te kiezen.

Door de actie alsnog af te straffen heeft de FIA volgens Horner de drempel veel te laag gelegd: "Ik weet dat het enorm moeilijk is, want we praten heel vaak over deze zaken en het is moeilijk voor de raceleider, maar ik heb het idee dat de incidenten die we gezien hebben meer richting race-incidenten leunen dan situaties die straffen verdienden. Ik denk dat de FIA na het uitdelen van de eerste penalty geen andere keus had dan het incident met Charles ook te bestraffen."

Buitenom is altijd een risico

Het mag volgens Horner niet de bedoeling zijn dat coureurs zich niet meer mogen verdedigen tegen een rivaal die buitenom een inhaalpoging plaatst. Buitenom inhalen, zeker als je de neus niet voorop hebt, is volgens Christian altijd een risico.

Dat moeten de coureurs - en de FIA - gewoon accepteren: "Het incident tussen Checo en Lando, dat is racen. Je gaat langs de buitenkant, dan neem je het risico, zeker wanneer je niet voor je concurrent rijdt. Deze jongens hebben in karting gereden sinds ze kinderen waren en ze weten dat je aan de buitenkant meer risico neemt."

Laat ze racen

In het vervolg ziet Horner graag dat de FIA wat minder snel de trekker overhaalt. De coureurs moeten meer kunnen racen, in plaats van zich constant zorgen te maken om tijdstraffen.

De gretigheid van de FIA om straffen uit te delen zet immers de deur open voor coureurs om penalties te forceren, net zoals bij het voetbal: "Ik denk dat de straffen een beetje overtrokken waren en eigenlijk tegen het 'laat ze racen'-mantra waar we de laatste jaren voor staan in gaat. Je wil niet het equivalent van voetballers die naar de grond duiken. Ik denk dat we dat moeten vermijden."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, McLaren