FIA: 'Max Verstappens burnout kon niet door de beugel' 

Volgens raceleider Michael Masi was de manier waarop Max Verstappen zijn dominante overwinning vierde niet legaal. In het vervolg zullen er straffen uitgedeeld worden.

FIA: 'Max Verstappens burnout kon niet door de beugel' 

De Grand Prix van Stiermarken was het domein van slechts een man: Max Verstappen. Vanaf het moment dat de rode lampen uitgingen domineerde de Nederlander de eerste race op de Red Bull Ring met (bijna saai) gemak. Verstappen pakte de vierde overwinning op rij voor Red Bull en zette met behulp van een sterk rijdende Sergio Perez het ooit zo onverslaanbare Mercedes definitief op achterstand.

Burnout

Zo'n prestatie moet gevierd worden, maar de manier waarop Max dat besloot te doen schoot bij de FIA in het verkeerde keelgat. Vlak na de finishlijn zette Verstappen zijn auto zo goed als stil en trok hij een vette burnout. Mooi spektakel voor het team en de aanwezige fans, maar een regelrechte misdaad in de ogen van raceleider Michael Masi.

Niet getolereerd

Meteen nadat de plakken rubber gelegd waren was Masi al in contact met het team van Red Bull: "Dat deed ik meteen toen het gebeurde. Het was geen ideale situatie en daarom sprak ik meteen met het team. Ik vertelde ze dat het niet iets is dat in de toekomst getolereerd zal worden."

Maar wat was dan precies het probleem? Burnouts en zelfs donuts zijn toch vrij normaal aan het einde van een race? We kennen allemaal de driedubbele donuts van Fernando Alonso, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton in Abu Dhabi drie jaar geleden.

Gevaarlijk

Hoewel dat soort uitspattingen inderdaad toegestaan zijn, heeft de FIA een aantal randvoorwaarden gesteld. Deze zijn opgenomen in artikel 43.3 van de Sporting Regulations. Zo mag een coureur bij het vieren van zijn overwinning geen coureurs en officials in gevaar brengen, niet de legaliteit van zijn auto in twijfel trekken en de podium ceremonie niet vertragen. In het geval van Max is het vooral het eerste criterium waar het misging.

Door meteen na de start-finish leen burnout te doen bracht Verstappen volgens de FIA andere coureurs in gevaar. De race was immers voor het merendeel van het veld nog steeds onderweg. Terwijl de Red Bull zwarte lijnen neerlegde kwamen er nog coureurs op volle snelheid aan. In het geval dat Verstappen de controle verloren had zou dit een enorme crash opgeleverd kunnen hebben. Ter vergelijking: de burnouts in 2018 werden gedaan na de uitloopronde.

Verstappen is dus gewaarschuwd. Wanneer hij de overwinning pakt volgende zondag moet hij even een extra rondje wachten.

Formule 1
  • Formula 1
  • F1 Sostre, NyteMyre, TheoTreez