Daniel Ricciardo: 'Formule 1's obsessie met crashes is idioot'

De goedlachse Australiër heeft geen goed woord over voor de instelling van de F1 tegenover crashes.

Daniel Ricciardo: 'Formule 1's obsessie met crashes is idioot'

McLaren-coureur Daniel Ricciardo ergert zich aan de manier waarop de Formule 1 gebruik maakt van crashes. Volgens de Honeybadger wordt er teveel nadruk gelegd op de ongelukken op de social media-kanalen van de sport. Ricciardo vindt dat de Formule 1 zich op andere aspecten moet gaan richten in plaats van publiciteit te slaan uit zware crashes.

Grosjean

Daniel's opvattingen zijn niet nieuw: vorig jaar klaagde hij al dat de vurige crash van Romain Grosjean tijdens de Grand Prix van Bahrein te vaak herhaald werd op TV. Ricciardo vond het 'promoten' van zo'n serieus ongeval onsmakelijk en beneden het niveau van de sport. Het incident is de Australiër goed bijgebleven, waardoor hij zich steeds meer begint te ergeren aan de marketingstrategie van de Formule 1.

12-jarigen

In een interview met Brits lifestyle magazine Square Mile roept hij de Formule 1 op om hun aanpak te veranderen: "Volgens mij zette de Formule 1 vorig jaar een 'top 10 momenten van het jaar' compilatie op hun social media kanalen en acht daarvan waren crashes. Ik had zoiets van, jullie zijn fucking idioten. Misschien willen 12-jarige kinderen dat soort content zien omdat ze niet beter weten, maar we zijn geen kinderen. Dat moet beter jongens. Doe het beter dan dat."

Netflix-cultuur

Ricciardo zegt de laatste tijd een omslag te merken binnen de Formule 1. Steeds meer wordt er geknoeid met de realiteit om zaken interessanter te maken voor de media. Aan niets merkte hij dat meer dan aan de Netflix docu-dramaserie Drive to Survive: "Ik vond het eerste seizoen van Drive To Survive geweldig. Ik bracht at tijd door in de Verenigde Staten en ik merkte het letterlijk van de ene reis op de andere. Het was de eerste keer dat mensen me begonnen te herkennen en begonnen over die TV-serie. Dus het deed ons zeker goed, de cijfers op social media gingen de pan uit."

Toch zat er een keerzijde aan die mainstream populariteit: "Ik bedoel, in het tweede seizoen waren er sommige afleveringen of stukjes waar ik het gevoel had dat ze het een beetje aan het forceren waren. Ze probeerden een rivaliteit tussen mij en Carlos Sainz te creëren die er niet echt was. Hij is niet meer een rivaal dan wie dan ook. Er was geen persoonlijke vendetta tegen hem, maar ik denk dat Netflix iets wilde, dus er waren een hoop vragen die over Carlos gingen."

Verbeteringen doorvoeren

Volgens Ricciardo is de organisatie van de sport bereid om de nodige veranderingen aan te brengen. Een lang gesprek met marketing en communicatie directeur Ellie Norman na het incident in Bahrein was volgens hem positief: "Ik denk dat ze heel begrijpend en waarderend was en mijn zorgen ook accepteerde. Ze gaf geen tegengas. Ik denk dat ze probeerden te luisteren en te leren, om te kijken hoe ze de dingen anders kunnen doen. Maar ze gaf ook aan waarom ze het uitgezonden hadden op die manier."

Formule 1
  • McLaren