Alonso reed de kantjes er vanaf in Abu Dhabi. Letterlijk

Fernando Alonso beloofde dat hij zijn uiterste best zou doen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen in zijn allerlaatste Formule 1-race. Dat hij dat deed door drie keer achter elkaar een bocht af te snijden, vertelde hij er niet bij.

De laatste race van dit seizoen was tevens Fernando Alonso's laatste race. De Spanjaard had hiervoor beloofd dat hij zijn beste beentje voor zou zetten om zo hoog mogelijk te eindigen in de McLaren. Dit liet hij al zien door zelfs teamgenoot Stoffel Vandoorne de kwalificatie niet te gunnen. Maar tijdens de race ging hij nog wat  verder. Fernando vond het nodig om drie rondes achter elkaar dezelfde bocht keihard af te snijden. Hiervoor kreeg hij drie keer straf.

De stewards waren flink verbaasd toen ze ronde na ronde Alonso van vijf strafseconden en een punt op zijn licentie moesten voorzien. Het was alsof het Alonso allemaal geen ruk meer kon schelen. En zelfs met de vijftien seconden extra werd het niet slechter dan de elfde positie waarop hij over de streep kwam.

Normaliter staat er op een meervoudig vergrijp als deze een strengere straf, maar omdat het hier om Alonso ging leek het racedirector Charlie Whiting een beetje overdreven. "It was the end of the race, and I don't think it would have been very nice to give someone like Fernando a black flag in his last race, do you? I don't think the black flag was ever discussed."

Volgens Alonso zelf heeft de hij alles gegeven wat erin zat en was het onmogelijk om Magnussen te pakken. Zelfs niet met drie keer valsspelen. Voor de voormalig wereldkampioen was het wel een mooi einde van zijn carrière in de Formule 1. "It was a nice weekend, and also the in-lap was very emotional. It was a very touching weekend from F1, from my team, from the fans. I had a lot of support and a lot of respect and I feel honoured."

De donuts die hij na afloop van de race draaide waren de kers op de taart. Zeker omdat Lewis Hamilton en Sebastian Vettel aan weerszijde van hem aan het meedraaien waren als teken van respect. "It was improvised because they were doing donuts in other corners and I drove by and I saw them driving to the right and left of me and we drive that way until the finish line. I'm thankful. They are two great champions, with Max Verstappen too, and it's battles that I will miss. So, in the end I think it was a good day."