Max Verstappen derde in GP Abu Dhabi, Lewis Hamilton wint

Lewis Hamilton heeft zijn ijzersterke seizoen afgesloten met een ijzersterke race in Abu Dhabi. De Brit stopte vroeg in de race en hield het tot de finish vol op zijn supersofts. Max Verstappen kwam dramatisch weg bij de start, maar knokte terug naar P3.

Laten we beginnen met de wedstrijd van Hamilton, want die was amper in beeld en dat zegt meestal genoeg. De Mercedes-coureur koos voor een opvallende strategie. Hij begon op de ultrasofts, maar wisselde al in de zevende ronde naar de supersofte compound. Waarom? Kimi Raikkonen viel even daarvoor stil op het rechte stuk en veroorzaakte zo een Virtual Safety Car-situatie, waardoor Hamilton amper tijd verloor.

Hij klaagde na een ronde of twintig nog wel even over de staat van zijn rubber, maar toen de ene na de andere concurrent binnenkwam voor de verplichte bandenwissel, schoof de wereldkampioen steeds weer een plekje op. Daniel Ricciardo was de laatste die stopte voor de supersofts en daarmee zat de race er wat de overwinning beftreft eigenlijk wel op.

Daarachter hoopte Mercedes op een tweede plaats voor Valtteri Bottas. De Fin deed in de openingsfase niet veel mis, maar viel later toch weer terug. Eerst kwam Sebastian Vettel hem voorbij en daarna volgden ook Verstappen en Daniel Ricciardo. Mercedes haalde Bottas uiteindelijk zelfs binnen voor een tweede stop, omdat hij zich een aantal keer verremde en zo zijn rubber langzaam maar zeker oprookte.

Die derde plaats van Verstappen kwam niet zonder slag of stoot tot stand, want na één ronde kwam de Nederlander als tiende over de streep. Hij kwam ontzettend slecht weg en zag dus een aantal concurrenten voorbij komen. Het is haast niet voor te stellen, maar hij kwam terecht achter Esteban Ocon en ook deze keer leidde dat tot een aanvaring. Verstappen had alle geluk van de wereld dat Ocon opzij stuurde, want anders was het einde wedstrijd geweest voor beide kemphanen.

Verstappen won een plek ten opzichte van teamgenoot Ricciardo toen de Australiër als laatste van banden wisselde en haalde Bottas dus op eigen kracht in. Hij zat bij het vallen van de vlag drie seconden achter Vettel en daarmee was duidelijk dat er vandaag simpelweg niet meer in zat. Ricciardo hoopte op versere banden nog wat plekken terug te kunnen winnen, maar ging niet in de aanval bij Verstappen en finishte daarmee als vierde.

Achter Ricciardo en Bottas eindigde Carlos Sainz als zesde. Hij liet vooraf nog weten tevreden te zijn als hij in de punten zou kunnen finishen en scoorde dus behoorlijk. Teamgenoot Nico Hülkenberg was overigens al na één ronde klaar. De Duitser ging het gevecht aan met Romain Grosjean en kreeg een tik op zijn achterwiel, waarna hij twee keer over de kop sloeg. Hij kon gelukkig ongedeerd uit zijn Renault gehaald worden. Ook na de nodige medische checks bleek er niets met hem aan de hand.  

Charles Leclerc sloot zijn tijd bij Sauber af met een klinkend resultaat. De Monegask klom in de openingsfase zelfs even op naar P4, nadat hij Ricciardo inhaalde en Raikkonen stil viel. Na zijn stop kwam hij in de drukte terecht en dat kostte hem achteraf behoorlijk veel tijd. P7 is echter een plek waar hij zeer tevreden mee mag zijn. Kort achter hem maakten Sergio Perez, Romain Grosjean en Kevin Magnussen de top 10 compleet.  

De afzwaaiende coureurs beleefde geen al te goede wedstrijd. Zo finishte Fernando Alonso als 11e en scoorde hij daarmee geen punten. Datzelfde gold voor Brendon Hartley (12e), Stoffel Vandoorne (14) en Sergey Sirotkin (15e). Esteban Ocon en Marcus Ericsson haalden de finish door motorische problemen zelfs helemaal niet.