Tweede pole op rij voor Max Verstappen in Stiermarken!

De eerste race op de Red Bull Ring belooft weer een spannende hoofdstuk te worden in de strijd tussen Hamilton en Verstappen. Net als in Frankrijk wist de Nederlander zich als snelste door de kwalificatie te knallen. Lewis Hamilton lijkt definitief op een achterstand gezet te zijn.

Tweede pole op rij voor Max Verstappen in Stiermarken!

Tijd voor de kwalificatie voor de tweede Grand Prix van Stiermarken, vernoemd naar de regio in Oostenrijk waar de Red Bull Ring zich bevindt. Naast Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz en rijdersmanager Helmut Marko mag de regio ook wereldkampioen Jochen Rindt en Arnold Schwarzenegger tot lokale bekendheden rekenen.

In Red Bull's achtertuin hoopt Max Verstappen opnieuw zijn auto op pole te zetten en de strijd om het kampioenschap definitief naar zich toe te trekken.

Dat is vandaag een stuk makkelijker geworden: door zijn gevaarlijke spin in de pitstraat tijdens FP2 heeft Valtteri Bottas een gridstraf van drie plaatsen aan zijn broek. De Fin vormt dus geen bedreiging meer. Met de altijd fanatieke Nederlandse fans op de tribune maken we ons op voor een spannende sessie.

Q1

De Williams van Latifi en beide auto's van Haas gaan meteen de baan op. Nikita Mazepin maakt zoals gewoonlijk indruk door bijna 1.2 seconden langzamer te zijn dan zijn teamgenoot. Als klap op de vuurpijl wordt zijn rondetijd van het scorebord geveegd vanwege track limits. Schumacher is echter slechts 0.078 verwijderd van Latifi, geen slechte prestatie gezien de verschrikkelijk onderontwikkelde Haas VF-21.

Max Verstappen is de eerste van de toppers die een tijd zet. Een 1:04.489 is goed genoeg om de eerste plek te pakken. Het is echter slechts 0.095 sneller dan de McLaren van Lando Norris. Dan komen de beide Mercedessen, met Valtteri Bottas voorop. De Fin redt het net niet: hij is 0.048 langzamer dan de Red Bull. Hamilton komt zelfs niet verder dan P4 op bijna twee tienden achterstand.

Dan knalt Nicholas Latifi zomaar naar de achtste plek. De Canadees laat zijn veelbesproken teamgenoot ver achter zich: George Russell zien we pas terug op P17. Zelfs Sergio Perez kan niet tippen aan de tijd van de verbazend snelle Williams: hij is slechts elfde op acht tienden van Verstappen. Moet Red Bull zich zorgen gaan maken?

Met iets minder dan drie minuten te gaan beginnen de langzamere coureurs aan hun laatste run van Q1. De top vier blijft binnen, niemand heeft zich verbeterd. In de herhaling zien we Valtteri Bottas zeuren over Verstappen. De Nederlander zou hem twee tienden gekost hebben door in de weg te rijden bij bocht 4. De Red Bull reed echter netjes aan de linkerkant en kan niet zomaar oplossen. Ondertussen vindt Kimi Raikkonen het grind in dezelfde bocht.

George Russell revancheert zich en pakt de zevende plek. Antonio Giovinazzi gaat naar P9, terwijl Pierre Gasly de vijfde tijd zet. Die houdt hij echter niet lang, want daar is Charles Leclerc. Ook de Ferrari wordt echter vrijwel meteen naar beneden gedrukt door Yuki Tsunoda en Sergio Perez. Yuki the Rookie pakt een verrassende vierde plaats.

Teleurstelling is er voor Esteban Ocon en Kimi Raikkonen. Beide mannen eindigen achter Latifi en kunnen alvast gaan douchen.

Afvallers: Latifi, Ocon, Raikkonen, Schumacher, Mazepin

Q2

Vrijwel meteen gaat Valtteri Bottas naar buiten, dit keer zonder hulp van de McLaren monteurs. Zoals verwacht zit er een setje Mediums onder de Mercedes. De tijd van 1:04.7 is volgens de Mercedes crew echter niet goed genoeg. Verstappen en Hamilton staan ook op de Medium, maar opvallend genoeg is Checo Perez op Softs onderweg.

Verstappen zet een snelste tweede sector, maar achter hem heeft Hamilton de eerste sector paar gekleud. Toch komt de Nederlander als snelste over de streep. In de herhaling zien we waarom: bij bocht 3 boven aan de heuvel heeft Lewis zich flink verremd. Een verschil van meer dan acht tienden en een vijfde plek is het resultaat.

Sergio Perez pakt de tweede tijd op slechts 0.043 van een seconde van Max, terwijl Sebastian Vettel zich als vierde laat noteren. Gek genoeg is Verstappen voor een tweede run gegaan op de banden waarmee hij morgen de race mee moet starten: hij verbeterd zich met ongeveer een tiende.

Het is echter niet snel genoeg voor de eerste plek: Pierre Gasly zet namelijk de snelste tijd met een minimaal verschil: 0.004! Intussen heeft Lando Norris zijn McLaren op de derde plek geparkeerd. Voor een tijdje. Bottas verbeterd zijn tijd en pakt P3 af.

Met nog vijf minuten te gaan zitten Leclerc, Vettel,. Russell, Ricciardo en Giovinazzi op de schopstoel. Met Lewis Hamilton gaat heet ook niet fantastisch: de Brit is slechts zesde op twee tienden achterstand. Terwijl iedereen naar binnen gaat rijdt Sir Lewis juist weer de baan op voor een ongehinderde run. Het doet geen wonderen. Een vijfde plek is geen sterk resultaat voor de regerend wereldkampioen.

Charles Leclerc probeert zich op de Softs nog uit de gevarenzone te rijden. Dat lijkt te lukken: P8. Fernando Alonso levert echter een risico op door zich naar de zesde plek te slingeren. Leclerc blijft echter veilig, mede door het gestuntel van zijn teamgenoot. Carlos Sainz verliest zijn ronde aan track limits en finisht als twaalfde.

Mr. Saturday George Russell komt akelig dicht bij Q3, maar moet genoegen nemen met P11. Grote verliezers zijn Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel: de twee eindigen als dertiende en veertiende. Ook Vettel raakte hierbij een tijd kwijt. Verassende topper is Lando Norris, hij mag zich snelste van de sessie noemen. Een derde run van de Red Bulls blijft uit.

Afvallers: Russell, Sainz, Ricciardo, Vettel, Giovinazzi.

Q3

Wederom gaat een Mercedes als eerste naar buiten, in dit geval Lewis Hamilton. Max Verstappen zit nog rustig in de pits. Lewis zet een 1:04.205. Geen slechte ronde, maar nog altijd langzamer dan de Q2-tijd van Sergio Perez op dezelfde banden. Met negen minuten te gaan trekt de rest van het veld de pits uit.

Terwijl Yuki Tsunoda een bescheiden tweede tijd zet is Max Verstappen druk bezig zijn sectoren paars te kleuren. Het is een wereldronde! De Nederlander is met een 1:03.841 de eerste die de 1:04 grens doorbreekt! Lando Norris pakt P3, voor Bottas, Perez, Gasly Leclerc, Tsunoda, Alonso en Stroll.

Hamilton probeert het nog eens, maar kan de Red Bull niet bijbenen in de eerste en tweede sector. Sector 3 gaat wel op paars, maar Lewis blijft steken op meer dan twee tienden achter Verstappen. Ondertussen gaat Lance Stroll naar P8. Valtteri Bottas ligt op dat moment virtueel zevende.

We krijgen een soort minirace: de coureurs zitten elkaar flink in de weg bij het begin van de tweede run. Lewis Hamilton kiest ervoor om een paar auto's in te halen, maar Max Verstappen laat zich juist naar achteren zakken. Het pakt slecht uit voor Lewis, die een serie gele sectoren zet en in bocht 7 zelfs te wijd gaat. Valtteri Bottas komt hierdoor naar een tweede plek, maar de Fin heeft een gridstraf aan zijn broek.

Lando Norris gaat naar een virtuele P3, gevolgd door Pierre Gasly en een ietwat teleurstellende Sergio Perez. De top twee is echter ongenaakbaar. Max Verstappen blijft ruim voor op Lewis Hamilton en pakt de zesde pole position van zijn carriere! Het is voor het eerst dat de Nederlander twee pole positions op rij weet te verzilveren.

Met alleen Lewis Hamilton als bedreiging gaan we er vanuit dat Verstappen zich morgen goed zal laten gelden op de Red Bull Ring. De Nederlander wist in 2018 en 2019 de race al te winnen. Aangezien Red Bull's snelle pitstops de komende drie races nog toegestaan zijn lijkt er dus weinig kans te zijn op een overwinning voor Lewis Hamilton en Mercedes. Maar we mogen de zevenvoudig wereldkampioen natuurlijk nooit uitvlakken. We kijken er nu al naar uit.

Resultaten

Formule 1
  • Red Bull Content Pool