Helmut Marko: 'Track limits? Leg er maar grindbakken neer'

De eigenzinnige adviseur is niet te spreken over de inconsistente manier waarop de FIA de regels toepast. Volgens de Oostenrijker moet het afgelopen zijn met het nattevingerwerk rondom de track limits.

Helmut Marko: 'Track limits? Leg er maar grindbakken neer'

Het kwam afgelopen zondag weer een paar keer naar voren: track limits. Tot twee keer toe ging de Red Bull van Max Verstappen volgens de stewards over de schreef. In de kwalificatie werd een potentiële pole position tijd afgepakt omdat Verstappen te wijd ging in bocht 4.

Op de laatste ronde van de race werd zijn snelste tijd wederom van het scorebord verwijderd na een excursie buiten de baan in bocht 14. Die bocht werd echter pas op de zaterdag toegevoegd aan de lijst met bochten waar je straf kon krijgen. Volgens RBR-adviseur Helmut Marko is het ronduit belachelijk dat die lijst überhaupt bestaat.

Consistent

Volgens Marko heeft het gerommel in de marge van de FIA zijn team teveel gekost: "Het is irritant. We hebben nu een overwinning, snelste ronde en pole position verloren. Alle goede dingen komen in drievoud. Ik hoop dat dat het laatste was."

De onvoorspelbaarheid van de regels moet volgens Marko meteen veranderen. Er moet hard en consistent gehandeld worden: ga je naast de baan, dan moet dit automatisch een straf opleveren. Het liefst ziet de Oostenrijker hoge kerbstones en grindbakken in plaats enorme lappen asfalt gecontroleerd door officials achter een bureau: "Er moet iets veranderen. Of je maakt een grens met kerbs of je legt er grind neer of zoiets. Als je buiten de baan gaat is er een automatische penalty."

Goochelen

Helmut ontkent niet dat Max in de fout zat bij zijn incidenten, maar wijst wel op de losse interpretatie van de regels in het gevecht tussen Lando Norris en Sergio Perez: "Norris haalde Perez in, ging met alle vier wielen buiten de baan, en er waren geen consequenties. Dus het is niet consistent. Het is geen racen als je zo met de regels goochelt."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool