Christian Horner: 'We gaan track limit-regels bespreken met de F1'

De Red Bull-baas wil het gebruik van de track limit-regels voor gaan leggen aan de Formule 1 en de teams tijdens de gebruikelijke vergadering voorafgaand aan een Grand Prix.

Christian Horner: 'We gaan track limit-regels bespreken met de F1'

Binnen de lijntjes kleuren blijft een heikel punt binnen de Formule 1. Vooral het team van Red Bull heeft de afgelopen drie Grand Prix veel te maken gehad met de grillige regels rond het verlaten van de baan.

Max Verstappen verloor de strijd om de leiding in Bahrein en pole position en de snelste raceronde in Portugal door over de schreef te gaan. Vooral bij het eerste incident bestond er een hoop verwarring en controverse over de manier waarop de stewards de regels toegepast hadden. Als het aan Christian Horner ligt is dat vanaf morgen afgelopen.

Consistente handhaving

Horner ontkent niet dat Verstappen fout zat, maar pleit voor een duidelijkere aanpak van de regels rondom track limits. Christian kan er niet bij dat de organisatie sommige bochten vogelvrij verklaart en anderen streng in de gaten houdt:

"Voor ons is het hoofdpunt dat we buiten de track limits waren. Dus toen werden er natuurlijk rondetijden en inhaalacties van ons afgepakt. Maar ik denk dat het gewoon de consistentie is van baan naar baan, van bocht naar bocht."

Niet uit te leggen

De schijnbaar compleet uit de lucht gegrepen verschillen tussen banen en bochten is volgens Horner moeilijk te begrijpen en al helemaal niet uit te leggen aan de fans. Het maakt de sport een stuk verwarrender dan het moet zijn. Bij andere sporten pakken ze het volgens hem veel beter aan:

"Als het voor de teams moeilijk te begrijpen is, dan weet ik niet precies hoe je het zou moeten uitleggen aan de fan. Dus wat ons betreft [gaan we werken] met een witte lijn of een situatie waar je er binnen zit of er buiten zit, net zoals in andere sporten, in plaats van te zeggen 'Nou, het is prima in deze bocht, maar niet in die bocht'. Het is enorm verwarrend en ik denk dat er morgen meer discussie over zal zijn tussen de teambazen."

Leren van fouten

Volgens Horner is het de laatste jaren bovendien steeds moeilijker geworden om precies te zien waar je de auto plaatst. Het zicht vanuit de enorme F1-wagens van tegenwoordig is namelijk te beperkt:

"Als je enorm hard aan het pushen bent is het heel erg moeilijk om te beoordelen waar die witte lijn is vanuit de auto. Max zat absoluut op de limiet, en dat is wat je wil. En het was een hele kleine marge. Hij zat ernaast, maar het is wat het is. Ik denk dat er genoeg van te leren is voor de toekomst, niet alleen voor ons als team, maar ook voor de circuits en de FIA."

Horner gaat het onderwerp bespreekbaar maken tijdens de gebruikelijke vergadering tussen de teams, de FIA en Formule 1 CEO Stefano Domenicali voorafgaand aan de Grand Prix.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool