GP Oostenrijk: de triple header is voor Max Verstappen!

Max Verstappen pakt de triple header in met drie pole positions en drie overwinningen. De Nederlander ging eenzaam aan de leiding, maar achter hem gebeurde er nog genoeg.

GP Oostenrijk: de triple header is voor Max Verstappen!

De tweede race op het thuiscircuit van Red Bull Racing belooft meer van hetzelfde. Max Verstappen en Sergio Perez bewezen in de kwalificatie dat RBR niets ingeleverd heeft ten opzichte van vorige week. Dat verhaal zien we eerder bij Mercedes.

Met P4 en P5 voor de Schwarzpfeilen lijkt de grootste rivaal van Red Bull juist achteruit gegaan te zijn. De nieuwe afstelling met minder downforce heeft kennelijk niet gewerkt op de Mercedes. Dat speelde McLaren's Lando Norris mooi in de kaart: de jonge Brit pakte een indrukwekkende tweede plek. Het is echter nog maar de vraag of de oranje wagen op volle tanks die positie kan behouden.

Verder achterin het veld vinden we George Russell op de achtste plek, dankzij een penalty voor Sebastian Vettel. De Duitser reed Fernando Alonso in de weg tijdens de kwalificatie. Russell start voor het eerst officieel binnen de top 10 voor Williams en heeft weer eens zicht op punten. Punten die het team hard nodig heeft.

De licht opgeschudde startvolgorde en het oranje legioen op de tribunes belooft een meer vermakelijke race te worden dan de GP van Stiermarken. We gaan het meemaken.

Start

Verstappen heeft een prima start, naar Norris beter weg. Gelukkig kan de Nederlander meer snelheid meenemen bij het uitkomen van bocht 1. Max Daarachter is het in slagvolgorde Norris, Perez, Hamilton, Bottas en Gasly.

Perez staat onder flinke druk van Hamilton, maar weet zich staande te houden in bocht 4. Tegelijkertijd zet Gasly zijn AlphaTauri naast de Mercedes van Bottas. Ook hij kan er echter niet bij komen.

Safety Car

Nog voor het einde van de ronde hebben we al een safety car te pakken. In de herhaling zien we dat Esteban Ocon in de sandwich komt tussen de Haas van Mick Schumacher en de Alfa Romeo van Kimi Raikkonen. Helaas voor de Fransman wordt zijn rechter voorwiel precies op de verkeerde manier geraakt. Met een gebroken stuurstang moet Ocon afhaken.

Herstart

Verstappen houdt het veld opvallend lang op bij de herstart, Hij zal wel geen in hebben in de snelle McLaren van Norris. Max is goed weg, maar Checo kan pas echt profiteren. De Mexicaan gaat buitenom bij Norris in bocht 1, maar moet daar de runoff op.

De superieure snelheid van de McLaren houdt Norris op P2 in de run naar bocht 3. Daarachter probeert Hamilton naar binnen te steken bij Perez, maar hij verknalt daarmee zijn exit. Valtteri Bottas maakt er dankbaar gebruik van en gaat naar de derde plek.

Perez te gretig

Perez heeft flinke haast om Norris te pakken. Teveel haast. De Red Bull komt uit de slipstream van de McLaren richting bocht 4. Buitenom is er echter geen plek voor Sergio: hij eindigt in het grind.

Gelukkig houdt hij genoeg snelheid om weer op de baan te komen, maar een tiende plek is natuurlijk niet wat Red Bull nodig heeft. Zonder zijn tweede man kan Max Verstappen nog wel eens kwetsbaar worden wanneer de Mercedessen Norris binnenhalen.

Norris ijzersterk

Met tien ronden op de klok barst het gevecht om de tweede plek los. Hamilton kijkt bij Norris in bocht 4, maar kan geen vuist maken. De verwachte eenvoudige inhaalactie komt er niet. De McLaren is simpelweg te snel in een rechte lijn, en de vuile lucht houdt de Mercedes op afstand in de bochten. Meerdere keren zien we Hamilton zich verremmen en te wijd gaan.

Ondertussen probeert Max Verstappen met een snelste ronde een gat te creëren. En marge van 5.5 seconden is echter nog niet goed genoeg.

Sergio zakt terug

Intussen zit Sergio Perez nog altijd klem achter Daniel Ricciardo op een schamele P10. Voor hem rijden Gasly, Stroll, en Vettel echter op Softs. Checo kan dus rustig zijn banden sparen en wachten tot ze naar binnen gaan.

Hij doet echter een beetje te rustig: bij bocht vier komt ineens de Ferrari van Charles Leclerc langszij. Perez remt diep, maar de Monegask is slim. Hij laat de Red Bull er weer langs en kruist mooi terug. Perez mag als achtste aansluiten na de stops van Gasly en Stroll.

Sebastian Vettel is buiten gebleven, maar dat kost hem een plek aan Daniel Ricciardo. Meteen daarna gaat de Aston Martin alsnog naar binnen. Perez zit dan al in een Ferrari sandwich: Carlos Sainz gaat op de harde band richting de tweede Red Bull.

Onverdiende penalty

Dan komt er slecht nieuws voor Lando Norris: de stewards hebben toch besloten de Brit een penalty te geven voor het incident met Sergio Perez. Een straf van vijf seconden maakt het intense gevecht met Lewis Hamilton onnodig. Norris laat de Mercedes er meteen voorbij nadat de straf uitgedeeld is.

In de herhaling van het incident is echter weinig te zien: Norris zit voor de Red Bull, waardoor de verantwoordelijkheid om op te geven bij Perez ligt. Bovendien is er geen contact. We schrijven het maar toe aan overijverige stewards. Daarmee wordt meteen een akelig voorbeeld neergezet: je mag je positie kennelijk niet meer verdedigen.

Lewis Hamilton geeft Lando Norris nog een complimentje terwijl hij de tweede plek overneemt: "Great driver that Lando Norris". Norris reageert door aan zijn team te melden dat de achterremmen van de Mercedes in brand staan. We zien er zelf echter niets van terug.

Opvallende top 10

Het gat van Verstappen naar Hamilton is inmiddels bijna elf seconden. Max laat na 27 ronden voor het eerst iets van zich horen via de radio. De banden worden iets minder, maar verder heeft de Nederlander niets te melden. Het gaat wel prima.

De top tien is op dat moment opvallend: Verstappen, Hamilton, Norris, Bottas, Ricciardo, Leclerc, Perez, Sainz, Russell en Raikkonen. Een kleine revanche voor Daniel Ricciardo hangt in de lucht en George Russell heeft nog steeds zicht op zijn eerste punten voor Williams.

Sergio Perez begint zich net een beetje te herpakken achter Charles Leclerc, maar dan gaat Ricciardo naar binnen. In vrije lucht zal Ferrari moeilijker bij te halen zijn.

Pitstops

Dan hebben we de eerste pitstops voor de leiders: Lando Norris komt naar binnen voor Valtteri Bottas. Vanwege de vijf seconden straftijd gaat de tweede Mercedes comfortabel voorbij aan de McLaren. Een ronde later is het de beurt aan Lewis Hamilton. Een stop van 2.2 seconden is prima, maar Verstappen heeft inmiddels een marge van 13 seconden.

Na Hamilton's stop reageert Red Bull: Max rijdt op een grote groep achterblijvers af, dus de timing voor een stop is perfect. Verstappen's stop is soepel, maar dat kunnen we niet zeggen van Sergio Perez. Linksvoor gaat het weer mis bij de Mexicaan: een stop van 3.1 seconden maakt een overcut op Ricciardo onmogelijk. Misschien moet er eens een keer een wissel komen bij de pitcrew van Perez.

Ondanks de blunder blijkt Red Bull wel een undercut op Ferrari gedaan te hebben: Charles Leclerc komt achter Perez de baan weer op. De move is echter slechts goed voor een negende plek.

Ironische penalty

Dat eindigt in een mooi treintje met Ricciardo, Perez en Leclerc achter Pierre Gasly. Op zestien ronden oudere banden houdt de AlphaTauri het groepje op. Daniel Ricciardo en Sergio Perez kunnen echter geen vuist maken in de vuile lucht. Charles Leclerc lijkt meer snelheid te hebben.

Bij bocht 4 probeert Leclerc het buitenom bij Perez. Sergio steekt zijn schouders uit en tikt de Ferrari het grind in. Een beetje ironisch gezien het incident met Norris. Leclerc is not amused en de stewards uiteraard ook niet. De aankondiging van race control komt dan ook niet als een verrassing: vijf seconden straf voor Perez. Dat zet hem achter Leclerc, maar voor Yuki Tsunoda.

Ironische penalty II

Perez en Leclerc zijn echter niet klaar met elkaar: de Ferrari komt opnieuw langszij in bocht 4, maar gaat te diep. Leclerc kruist terug en probeer het dan buitenom bij bocht 5. Weer houdt het op voor Leclerc en eindigt hij in het grind. Een scheldkannonade over de radio en een nieuw onderzoek van de stewards is het gevolg. Uiteindelijk mag Sergio nog eens vijf seconden bijschrijven.

Wingman krijgt vleugels

Ondertussen wordt Lewis Hamilton langzamerhand bedreigd door Valtteri Bottas en Lando Norris. Lewis vraagt zich gepikeerd af tegenover het team of Bottas hem zal gaan aanvallen. Het blijft angstvallig stil vanaf de pitmuur.

Hamilton gaat wijd in bocht 1 en lijkt het steeds moeilijker te hebben met zijn banden. Het gat naar een eenzame Verstappen is dan al bijna 22 seconden. Twee ronden later gaat Valtteri er soeverein langs.

Lando strikes back

Lewis kan echter niet opgelucht ademhalen: Lando Norris is in de kielzog van Bottas mee gekomen en zit meteen binnen DRS. Een ronde later is het raak: Norris zet zijn auto die van Hamilton in bocht 4.

Buitenom gaat echter niet, dus Lando kruist terug. Dan gaan de rode lampen van de Mercedes aan: accu leeg. In de run naar bocht 5 gaat Norris er via de binnenkant voorbij. Hamilton stuurt verslagen de pits in voor een nieuwe set Hards.

Snelste ronde

Vooraan lijkt er geen vuiltje aan de lucht: Max Verstappen zet de ene na de andere snelste ronde. Meer dan 26 seconden daarachter is het Bottas. De Fin weet Lando Norris op gepaste afstand te houden: 1.5 seconden. Dan is het Hamilton, gevolgd door Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Charles Leclerc, Carlos Sainz, Pierre Gasly en George Russell.

Met tien ronden te gaan gaat Verstappen nog even binnen voor een nieuwe set Hards. Met 27 seconden voorsprong kan het geen kwaad om uit voorzorg het rubber te wisselen. We hoeven natuurlijk geen tweede Baku. Carlos Sainz wordt hierdoor verlost van de schaamte om gelapt te worden. Via de radio krijgt Max toestemming om zijn snelste ronde nog eens te verbeteren.

Strijd in het achterveld

Verder achterin het veld vinden we een echt gevecht: George Russell probeert uit alle macht Fernando Alonso achter zich te houden in de strijd om de laatste punt. Ronde na ronde jaagt de veteraan op de jonge hond. Russell rijdt echter intelligent en weet de Alpine steeds te blokkeren in bocht 4. Op ronde 69 is het echter over: Fernando weet de move halverwege het rechte stuk al af te maken. Wederom wordt het nul punten voor Russell en Williams..

Verder voorin het veld probeer Daniel Ricciardo zijn zesde plek vast te houden. De door Leclerc vrijgelaten Carlos Sainz is echter te snel voor hem. Op hetzelfde punt als de Alonso/Russell strijd sneuvelt de Australiër. P7 is echter een mooie revanche voor de ploeterende Ricciardo.

Kimi vs Seb

Terwijl Max de finishvlag tegemoet rijdt zien we opeens een gele vlag in sector 2.In de herhaling wordt duidelijk waarom. In gevecht met George Russel verremde Kimi Raikkonen zich bij bocht 4, waardoor Sebastian Vettel kans zag om binnendoor te komen.

Kimi heeft echter zijn bril niet op en stuurt doodleuk in op de Aston Martin. Beide auto's vliegen over het gras, maar er lijkt verder geen schade te zijn. Uiteraard stellen de stewards een onderzoek in.

Gezellig bij de stewards

En niet alleen naar de twee betrokkenen bij de botsing. Acht coureurs hielden zich volgens de FIA niet aan de gele vlag procedure na de crash van Vettel en Raikkonen. Met Sainz, Perez, Ricciardo, Leclerc, Gasly, Giovinazzi, Latifi en Mazepin op kantoor gaat het nog gezellig worden bij de stewards.

Daar mogen we ook George Russell aan toevoegen. Blijkbaar heeft de Williams-rijder zich in gevecht met Kimi schuldig gemaakt aan extra bewegingen tijdens het remmen. Ook Russell moet dus na de race op het matje komen. Intussen hebben Sergio Perez en Lando Norris voor hun vergrijpen nog eens strafpunten op hun licentie gekregen.

Triple header, triple pole, triple winner

We zijn het al bijna vergeten, maar bijna een ronde verderop zet Max Verstappen zijn Red Bull opnieuw op P1. Dit keer doet hij er goed aan geen burnout te doen op de finishlijn. Hij pakt zijn derde overwinning op rij en zijn vierde op de Red Bull Ring. De triple header gaat definitief op de naam van Verstappen.

Met Lewis Hamilton als vierde neemt Max overtuigend de leiding in het kampioenschap met 32 punten voorsprong. Met de Driver of the Day titel gaat hij echter niet naar huis: die is verdiend voor Lando Norris. Ondanks zijn penalty weet hij een prachtige derde plek te pakken.

Met 44 punten achterstand in het constructeurskampioenschap staat Mercedes er steeds slechter voor. Het team heeft in het hybride tijdperk nog nooit zo'n achterstand gehad. Het lijkt erop dat de dominantie van het team uit Brackley eindelijk op z'n einde loopt. Het definitieve bewijs wordt over twee weken geleverd op het Mercedes-bolwerk van Silverstone.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool