Hamilton komt weg met strafpunten Sochi

De strafpunten die Lewis Hamilton gisteren opliep zijn door de stewards omgezet naar boetebedragen voor het team. Volgens raceleider Michael Masi was de originele straf niet passend.
@media (max-width: 679px){#fig-6147789bf2a71 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147789bf2a71 img{#fig-6147789bf2a71 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6147789bf2a71 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147789bf2a71 img{#fig-6147789bf2a71 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6147789bf2a71 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147789bf2a71 img{#fig-6147789bf2a71 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6147789bf2a71 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6147789bf2a71 img{#fig-6147789bf2a71 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Hamilton komt weg met strafpunten Sochi

Kampioenschapsleider en diversiteitsgoeroe Lewis Hamilton kwam gisteren tijdens de Grand Prix van Rusland in de problemen nog voordat de race gestart was. Tijdens de traditionele warm-up voerde de Brit twee keer een proefstart uit op een volgens de raceleiding illegale plek.

Het resultaat was twee penalties van elk vijf seconden en twee strafpunten op de superlicentie van de Mercedes coureur. Hamilton reageerde verrast op de beslissing, maar legde zich er uiteindelijk bij neer. Door de tien seconden extra werd hij uiteindelijk derde op de steriele baan van Sochi.

Race ban

Het incident had echter grotere gevolgen. Met de toewijzing van de strafpunten kwam Lewis namelijk op tien in totaal te staan, verzameld over een periode van twaalf maanden na de eerste toegekende strafpunt. Bij een score van twaalf punten wordt een coureur voor een Grand Prix op de zijlijn gezet als straf.

Voor Hamilton werd de situatie dus zeer penibel, met de 'titelstrijd' in het achterhoofd. Na de race werd Mercedes' derde rijder Stoffel Vandoorne tijdens de F1 Post-Race Show al terloops gevraagd of hij zijn helm al afgestoft had.

€25.000

Raceleider Michael Masi laat aan Autosport echter weten dat de strafpunten omgezet zijn in een uiteindelijk veel minder kostbare boete voor het team:

"Lewis en Mercedes hebben met de stewards gesproken en op dat punt werd duidelijk dat het eigenlijk een instructie van het team naar Lewis was over waar hij de proefstarts kon uitvoeren. Op basis daarvan hebben de stewards voor beide zaken de strafpunten teruggetrokken omdat ze het niet passend vonden en hebben ze het team een boete opgelegd van €25.000 voor die instructie."

Michael Masi

Schuldvraag

De schuldvraag lag volgens de stewards toch vooral bij het team, omdat zij de instructie gegeven hadden om buiten de aangegeven zone de proefstarts te doen. Masi erkent dat Hamilton er uiteindelijk zelf heen reed en bevestigt dat de coureurs altijd duidelijk verteld wordt waar de proefstart-zone is.

Hij rept echter geen woord over het radiobericht waarin Lewis duidelijk zelf vraagt of hij de starts ergens anders mag doen, waar het team mee instemde. Ook zijn de twee vijf seconden penalties achteraf uiteindelijk ook niet passend, omdat deze bedoeld zijn om vooral de rijder te straffen en niet het team.

"De proefstart-locatie is natuurlijk specifiek voor elk circuit en wordt uitgelegd in het draaiboek voor het evenement. Dus bij alle andere evenementen heeft Lewis samen met alle andere coureurs zich gehouden aan de eisen over waar ze de proefstart op instructie van de raceleider kunnen uitvoeren. Ik zou zeggen dat de reden dat we een proefstart-locatie vaststellen de veiligheid van de coureurs is. Normaal schilderen we geen vak op de baan, we specificeren gewoon een locatie en dat deden we al voor mijn tijd, van wat ik begrijp. Ik denk dat [Lewis' proefstarts] van vandaag gewoon een simpele fout was vanuit dat oogpunt. Eigenlijk, ja, bestuurde hij de auto. Maar een bijdragende factor was dat zijn team hem instrueerde om dat te doen op dat punt en daar hebben de stewards hun oordeel op aangepast."

Michael Masi.

"They are trying to stop me"

Hamilton's suggestie dat de FIA zijn dominantie probeert te breken door hem voor een race op de strafbank te zetten maakt geen indruk bij Michael Masi. De nuchtere Australiër geeft aan altijd open te staan voor discussie met de zesvoudig wereldkampioen:

"Vanuit mijn oogpunt is het heel simpel, als Lewis iets wil aankaarten, zoals ik al eerder tegen hem heb gezegd en tegen alle andere rijders meerdere keren , de deur staat altijd open. Ik ben meer dan bereid om het een en ander te bespreken. Maar ik denk dat we vanuit de FIA als toezichthouders op de sport de regels moeten naleven. We hebben de stewards als onafhankelijk raad om daar oordelen over te vellen en er was een overtreding. Het maakt niet uit of het Lewis Hamilton of een van de andere 19 coureurs is. Als de regels gebroken worden, dan zullen zij dat naar waarde, gelijkheid en eerlijkheid beoordelen door rekening te houden met de omstandigheden en alle belangrijke elementen."

Michael Masi.