Sprint-Qualifying Grand Prix van Groot Brittannië 

Tijd voor de eerste sprint race in de geschiedenis van de sport. Zal de nieuwe vondst van de FIA het beloofde resultaat hebben, of wordt het de optocht die Lewis Hamilton voorspeld heeft?

Sprint-Qualifying Grand Prix van Groot Brittannië 

In een poging om voor elke dag van het Grand Prix weekend kijkcijfers te scoren en tickets te kunnen verkopen heeft de FIA het 'Sprint-Qualifying'-format in het leven geroepen. Over zeventien onafgebroken ronden strijden de coureurs om hun plekje op de grid voor de Grand Prix op de zondag.

De top drie krijgt voor de vorm nog even een bonus van maximaal drie punten mee. De bandenkeuze is volledig vrijgegeven, maar Pirelli heeft al aangegeven dat de Soft het eigenlijk niet de hele afstand zal gaan redden. Aangezien de organisatie tijdens een sprint liever geen bandenmanagement ziet heef de Medium dus de voorkeur.

Kwalificatie

In de kwalificatie voor de kwalificatie wist Lewis Hamilton voor een jubelend thuispubliek op verrassende wijze de eerste plek te pakken. Met slechts 0.075 van een seconde verschil was hij Max Verstappen te snel af.

De indrukwekkende prestatie telde echter niet als een pole position, die is namelijk voor de winnaar van vandaag. Met Valtteri Bottas recht achter zich -verrassend genoeg op de Soft - zit de Nederlander in de tang bij de run naar de eerste bocht. Sergio Perez bleef door een track limits-overtreding steken op een tegenvallende vijfde plek achter Charles Leclerc.

Start

Max Verstappen is perfect weg en gaat als eerste de eerste bocht in. Hamilton is echter niet ver weg: Verstappen probeert zijn slipstream te breken, maar bij Brooklands probeert de Brit het alsnog buitenom.

Max ziet hem echter komen en stopt hem op klinische wijze af. Een paar bochten later is het weer raak: bij Copse komt de Mercedes langszij. Weer zit Lewis echter aan de verkeerde kant en moet hij opgeven. Het heeft immers geen zin teveel risico te nemen. Max blijft aan de leiding en slaat meteen een gat van 1.1 seconde. De vrees voor een optocht wordt meteen groter.

George Russell doet zijn best om de spanning erin te houden door Carlos Sainz van de baan te tikken.

Na drie ronden is de top tien Verstappen, Hamilton, Bottas, Leclerc, Alonso, Norris, Perez, Ricciardo, Vettel en Russell. Hamilton blijft op iets meer van een seconde van Verstappen, maar kan nog geen echte vuist maken. De hogere topsnelheid van de Mercedes wordt gecompenseerd door de hogere downforce van de Red Bull in de bochten. Max zet meteen even de snelste ronde.

Slome MazeSpin

In de herhaling zien we dat Verstappen's remmen gewoon in de fik stonden op de grid! De langzame toer van Nikita Mazepin naar zijn startplek zorgde ervoor dat de remmen door het lange stilstaan veel te heet werden. Mazepin zien we meteen weer terug in een andere herhaling: de Rus klungelt tegen Mick Schumacher aan in de eerste serie bochten en doet zijn bekende kunstje.

Checo gooit het weg

Op ronde zes worden we opgeschrikt door een spinnende Red Bull. Het is Sergrio Perez! In de slipstream van Daniel Ricciardo verliest de Mexicaan de achterkant van zijn auto bij de exit van Beckett's.

Perez schuift op hoge snelheid het beeld uit, maar dan zien we dat hij als door een wonder de muur niet geraakt heeft. Zonder ook maar een enkele gele vlag krabbelt de Red Bull de baan weer op.

Meer vermogen

De andere RBR-rijder heeft het zo te zien wat makkelijker. Lewis Hamilton vertelt zijn team dat hij niets kan doen tegen de snelheid van Verstappen. Een gat van 1.9 seconden na acht ronden is het bewijs. Hamilton vraagt zijn team om meer vermogen, maar dat is er niet.

Slingerende Fernando

Achterin het veld zien we leuke gevechten tussen Lando Norris, Fernando Alonso en Daniel Ricciardo. De Spanjaard weert zich kranig, maar ziet de McLarens uiteindelijk toch aan zich voorbij gaan. Zijn geslinger op het rechte stuk wordt door de vingers gezien, maar voor bewegen in de remzone krijgt hij een waarschuwing. De Softs onder zijn Alpine lijken het al op te geven, waardoor de Aston Martin van Sebastian Vettel en de Williams van George Russell dichterbij komen,

De pipo's van Pirelli

Pirelli slaat weer een modderfiguur: de voorbanden van Verstappen en Hamilton beginnen al blaren te vertonen. Zelfs met zo goed als lege tanks tijdens een korte sprint kan het rubber de krachten blijkbaar niet aan. We krijgen meteen flashbacks naar vorig jaar. Ondanks alle zorgen verbetert Verstappen zijn snelste tijd.

Met twee ronden te gaan lijkt Lewis Hamilton definitief gezien. Een gat van bijna drie seconden is gewoon teveel. Verstappen krijgt van het team nog even de instructie om de kerbs zoveel mogelijk te vermijden. Door die conservatieve instelling komt de Mercedes rap dichterbij. Het gat is zomaar 1.8 seconden geworden.

Vier op rij

Het maakt echter allemaal niet meer uit. Max Verstappen wint met overtuiging de allereerste sprint race in de geschiedenis van de sport! De Nederlander mag met drie punten en een vierde pole position op zak zich gaan voorbereiden voor de Grand Prix.

Perez P20

Ondertussen heeft Sergio Perez het seintje gekregen om zijn auto de pits in te rijden. Blijkbaar is Red Bull er niet gerust op dat de RB16B onbeschadigd uit het incident op ronde zes gekomen is.

Omdat Checo als non-finisher geclassificeerd wordt, mag het team reparaties uitvoeren aan de auto. Dat betekent echter wel dat de tweede Red Bull morgen vanaf de laatste plek zal starten.

Resultaten

Formule 1
  • Red Bull Content Pool