Non-pole: vrijdagkwalificatie Grand Prix van Groot Brittannie

Tijd voor de eerste kwalificatiesessie op een vrijdag sinds de Grand Prix van Japan in 2003. De coureurs strijden niet om pole position, maar om de startvolgorde voor de allereerste sprint race in de geschiedenis van de sport.

Non-pole: vrijdagkwalificatie Grand Prix van Groot Brittannië

Stipt rond etenstijd (Britse tijd) starten we met de kwalificatie voor Sprint-Qualifying. Jazeker: de kwalificatie voor de kwalificatie. In de enige trainingssessie tot nu toe had Max Verstappen wederom een flinke marge op de rest van het veld. Uiteraard zegt dat weinig in een sessie waarin de teams in recordtijd een afstelling moesten bepalen, maar het gat van bijna acht tienden met P2 was alsnog aanzienlijk.

De tweede plek was overigens voor de wederom verassend snelle Lando Norris. Als derde finishte Lewis Hamilton in zijn Mercedes. De Brit kon het voordeel van de Nederlander amper geloven. Hamilton meteen afserveren is echter nog steeds wat voorbarig. Zal hij dan toch voor de ogen van het in grote getale toegestroomde Britse publiek toch revanche nemen tijdens de kwali?

Q1

Carlos Sainz trapt de sessie af in zijn Ferrari, gevolgd door Fernando Alonso en Antonio Giovinazzi De twee topteams houden hun auto's voorlopig nog even gezellig binnen. Giovinazzi maakt indruk door zijn Alfa Romeo op een voorlopige tweede plek te zetten, bijna twee tienden achter Lando Norris.

Kort achter elkaar pakken Sergio Perez en Valtteri Bottas de eerste plek van elkaar af. Maar dan komt Lewis Hamilton over de lijn. Een 1:27.160 is meer dan drie tienden sneller dan zijn teamgenoot. Hamilton P1. Dat duurt echter niet lang. Max Verstappen levert iets in bij de eerste sector, maar S2 en S3 zijn beter, ondanks een overstuurmomentje in de laatste bocht. Met vier tienden voordeel pakt Verstappen de eerste plek.

Dan proberen de Ferrari's het nog een keer: Carlos Sainz leidt Charles Leclerc naar P4 en P5. Daarachter is het een teleurstellend langzame Perez. Checo levert meer dan een seconde in ten opzichte van zijn teamgenoot en zit slechts twee tienden voor Giovinazzi. Daarachter is het Esteban Ocon, die duidelijk geniet van zijn nieuwe chassis en een teruggevallen Lando Norris. De jonge Brit verbetert zich echter met iets meer dan twee minuten te gaan: P3.

Achterin probeert George Russell zijn titel als Mr. Saturday toe te passen op een vrijdag. De Wiliams-rijder ligt op de schop met een vijftiende tijd. Dat lukt: een negende plek is meer dan genoeg om door te gaan naar Q2. Esteban Ocon pakt op zijn laatste poging een verrassende derde plek. Daniel Ricciardo doet dat kunstje na door naar de vijfde plek te springen.

In de herhaling zien we nog even dat Nikita Mazepin goed denkt aan zijn fans: met een mooie spin houdt hij zijn eer hoog.

Afvallers: Tsunoda, Raikkonen, Latifi, Schumacher, Mazepin

Q2

Beide Mercedessen zijn al opvallend vroeg buiten. Met Hamilton voorop leiden de Schwarzpfeilen het veld de baan op. Iedereen rijdt gewoon weer op de Soft band, aangezien de kwalificatie niet voor de Grand Prix geldt. Op de zondag is de bandenkeuze gewoon vrij.

Hamilton's eerste vliegende ronde is een stuk sterker dan in Q1: een 1:26.6 is een tiende sneller dan Verstappen was. Max laat het er echter niet bij zitten en snoept er op zijn beurt iets minder dan een tiende vanaf. Bijna drie tienden achter Hamilton is het Valtteri Bottas, voor Sergio Perez en Sebastian Vettel.

Dan zien we Hamilton een paarse eerste sector zetten. Helaas voor Lewis zijn de andere twee sectoren toch niet goed genoeg.

Bij Ferrari slaat de paniek toe: Sainz en Leclerc zijn slechts zevende en achtste. Leclerc vraagt het team om Sainz de opdracht te geven om hem een slipstream te geven. Kennelijk komt de Scuderia snelheid op het rechte stuk tekort. Sergio Perez laat vergelijkbare geluiden horen aan de pitmuur van Red Bull.

Met anderhalve minuut te gaan trekt het hele veld naar buiten voor een laatste run. Lewis Hamilton doet het dan toch: met een 1:26.023 is hij bijna een halve seconde sneller dan zijn rivaal. Verstappen verbetert zich nog, maar blijft op drie tienden achterstand steken.

Verder achterin zorgt George Russell voor extase door een meesterlijke zevende tijd te rijden met de Williams. Hoe hij het doet weten we niet, maar de Mercedes-junior sleept zijn blauwe-witte zeepkist voor de tweede keer op rij Q3 in. De McLarens vallen tegen op P9 en P10. Bij Ferrari zijn ze opgelucht: beide coureurs zijn door.

De strijd om de eerste plek in de sprint race is duidelijk nog niet gestreden. Op zijn thuisbaan lijkt Lewis Hamilton voor het eerste sinds de Grand Prix van Spanje een goede kans te maken om vanaf de eerste plek te starten. De druk zit er na drie keer pole weer op voor Max Verstappen.

Afvallers: Alonso, Gasly, Ocon, Giovinazzi, Stroll.

Q3

Sergio Perez rondt als eerste zijn run af, maar zijn tijd is acht tienden langzamer dan de snelste ronde van Hamilton in Q2. Valtteri Bottas is op zijn beurt drie tienden sneller, maar dan komt Hamilton. Lewis is minder snel dan in Q2, maar een 1:26.134 is goed genoeg voor P1. Verstappen pakt in de middelste sector twee tienden, maar vergaloppeert zich dan. Hij rijdt vrijwel dezelfde tijd als in Q2. Max is niet happy en klaagt over onderstuur. Het verschil is bijna twee tienden.

Achter Mercedes en Red Bull zit het McLaren-duo met Lando Norris vijfde voor Daniel Ricciardo. Dan de twee Ferrari's met Leclerc voorop. Al duurt dat niet lang: een ontketende George Russell weet beide steigerende paarden te verslaan. Een zevende plek voor de Williams is bijna niet te geloven. Bij Sebastian Vettel gaat het minder lekker: hij zette zijn Aston Martin buiten track limits en moest zijn tijd inleveren.

Met nog een minuut te gaan zet het veld de laatste run in. Lewis Hamilton pakt meteen een tiende op zijn eigen tijd in de eerste sector. Verstappen kan er niet tegenop: twee tienden achterstand. Nog een paarse sector voor Lewis, maar dan gaat het mis in de Veil-chicane!

De Mercedes breekt uit, waardoor Hamilton teveel tijd verliest om zich te verbeteren. Zit er dan toch nog wat in voor Verstappen? Nee. De Nederlander komt slechts 0.075 van een seconde tekort. Sergio Perez laat nog veel meer liggen: zijn laatste ronde wordt van het bord gekrast na een track limits overtreding.

Non-pole

Lewis Hamilton krijgt dus de beste positie voor de Sprint-Qualifying race: de eerste non-pole is voor hem. Met Max Verstappen zo dicht bij zich kan Hamilton zijn aandacht echter niet laten verslappen. Het zal allemaal besloten worden in de eerste bocht op zaterdagmiddag.

Dichtbij genoeg

Verstappen is een beetje zoekende in het interview met David Coulthard. Hij zegt geen last te hebben gehad van een verkeerde afstelling of iets dergelijks, maar toch was er teveel onderstuur om de bochten echt hard aan te vallen. Hij weet echter dat het pas op zaterdag en vooral zondag om de punten gaat. Gelukkig zijn de verschillen met Mercedes minimaal.

Resultaten

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1, Formula 1