Lewis Hamilton: 'Ik heb er weer zin in door Max Verstappen'

De zevenvoudig wereldkampioen heeft zijn liefde voor de sport herontdekt door de harde strijd met Red Bull's stercoureur. Zonder de onderlinge rivaliteit had Sir Lewis niet zo snel een nieuw contract ondertekend.

Lewis Hamilton: 'Ik heb er weer zin in door Max Verstappen'

Voor het eerst sinds 2016 heeft Lewis Hamilton stevige, consistente tegenstand in de strijd om het kampioenschap. Onder de vleugels van Mercedes wist de Brit zes van de zeven titels te winnen sinds het begin van het turbo-hybride tijdperk.

Al dat succes is echter aan de beste man gaan knagen. Blijkbaar sloeg de verveling toe na zijn verpletterende dominantie in 2019 en 2020. Door het ijzersterke Red Bull en met name Max Verstappen dit seizoen is Lewis echter weer op gaan letten: zijn liefde voor de sport heeft een nieuwe impuls gekregen.

Aan elkaar gewaagd

Na het tekenen van zijn opvallend vroeg opgestelde nieuwe contract tot 2023 motiveerde Hamilton zijn beslissing om door te gaan. De intense strijd tussen Red Bull en Mercedes aan het begin van het seizoen deed hem besluiten dat zijn tijd in de sport er nog niet op zat:

"Bij de start van het seizoen, toen de auto's zo aan elkaar gewaagd waren, bijna gelijk in prestaties, toen was het echt een van de meest opwindende tijden die ik in lange tijd beleefd heb, die strijd met Red Bull. Ik hoopte eerlijk gezegd dat het zo door zou zetten gedurende de rest van het jaar, maar zoals je hebt kunnen zien hebben ze een enorme stap voorwaarts gezet."

Geen pensioen

Afgelopen seizoen deed Hamilton er dramatisch lang over voordat hij een nieuw contract tekende. Toen hij dat eenmaal deed was het voor slechts een jaar. Het was duidelijk dat de Brit zijn opties openhield voor een leven na de Formule 1. Door de nieuwe uitdagingen van 2021 peinst Lewis er echter niet meer over om met pensioen te gaan:

"We zitten constant op verschillende plekken in ons leven en het is belangrijk dat we de tijd nemen om alles te evalueren. Het is belangrijk dat we doen wat goed voor ons is als het gaat om onze fysieke en mentale gezondheid. Het is altijd goed om te reflecteren en te kijken wat de volgende stap is. Ik werd gewoon wakker en dacht meteen na over racen. Dus ik wilde blijven racen."

De passie is terug

Op achterstand staan lijkt op een bepaalde manier het beste te zijn dat Lewis recent overkomen is. Hij moet er eindelijk weer eens een keer hard voor werken en dat vindt hij heerlijk:

"En nu hebben we dit spannende gevecht, dat heeft me dichter bij het team gebracht, dichter bij de engineers. Het heeft me gedwongen dieper te graven in mezelf, en daar hou ik van. Ik denk dat het een nieuwe impuls gegeven heeft aan de liefde die ik voor deze sport en voor het werk dat ik doe heb."

Toch een beetje politiek

Lewis kan het na alle positiviteit helaas niet laten om alsnog de politiek erbij te betrekken. Naast de strijd op de baan wil hij uiteraard ook gaan strijden voor gelijkheid, toegankelijkheid, inclusiviteit en diversiteit binnen de sport:

"[Ik wil] de sport helpen evolueren en zo goed maken als het zou kunnen zijn. Het is geweldig wat Mercedes doet, de steun die ze me geven hebben in deze periode met BLM, de hele auto zwart maken twee jaar op rij, en echt aandringen op een meer diverse en inclusieve omgeving. Het is geweldig, de gesprekken die we hebben gehad. Een aantal jaar geleden had ik zeker alleen maar kunnen dromen van de positie waar ik nu in zit."

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1, Red Bull Content Pool