Nieuwe Formule 1 werkgroep gaat bekijken of track limits bestaan

Blijkbaar is het zo moeilijk voor de sport om duidelijke en consistente regelgeving te maken dat er een nieuw comitee nodig is.

Nieuwe Formule 1 werkgroep gaat bekijken of track limits bestaan

Het is zo ongeveer het woord van het seizoen: track limits. Al sinds de openingsrace op Bahrein doet de Formule 1 extreem vaag over het handhaven van de grenzen van circuits. De storm van kritiek als gevolg van de soap rond bocht 4 van het Sakhir Circuit was nog maar net gaan liggen, of er waren alweer negatieve geluid vanaf Portimao. Overtredingen afstraffen is bij sporten als tennis en voetbal bijna kinderlijk eenvoudig, maar de zelfverklaarde top van de autosport krijgt het maar niet voor elkaar.

Werkgroep

Aan de hand van een gesprek tussen de teams en de organisatie op de zaterdag in Barcelona is besloten dat er toch maar iets moet gebeuren. Dat gaat uiteraard op de meest ingewikkelde en bureaucratische manier: in een sport vol commissies, comités en belangengroepen komt er nog een extra werkgroep bij. De groep moet gaan achterhalen hoe track limits toegepast dienen te worden gedurende het seizoen. Daarbij wordt gekeken naar elk specifiek circuit en alle specifieke bochten. Een harde limiet op de witte lijn of de buitenkant van de kerb komt er niet.

Het is niet overal hetzelfde

Voor de mensen die smeken om een harde, maar eerlijke grens zoals bij de lijnen op een tennisveld komen dus bedrogen uit. Volgens raceleider Michael Masi kan hij coureurs niet zomaar verbieden om buiten de lijntjes te kleuren, hoe graag hij dat ook zou willen: "In een ideale wereld zouden we graag overal een harde limiet hebben. Maar dat is moeilijk met de circuits. Het is een doorlopend proces. Bij Portimao zijn er plekken die een probleem zijn voor track limits het ene jaar, maar niet het andere. En andersom. Dus het is een doorlopend proces waarbij we samenwerken met elk circuit."

Muren zijn niet veilig

Om de een of andere reden vindt Masi het nodig om de onveiligheid van muren en kosten voor de circuits aan te halen bij de discussie of een lijn geldt als een lijn: "Het vraagt sowieso flinke investering vanuit [de circuits]. Op zich zou het geweldig zijn om overal muren te hebben, zoals we over een paar weken in Monaco zullen zien, of in Baku. Maar we racen natuurlijk continu op verschillende circuits. Dus als we alles bekijken vanuit het oogpunt van veiligheid, dan moeten we de beste balans vinden tussen alles in elke situatie. Elke bocht is anders, en elk circuit is anders."

Track limits bestaan helemaal niet

Masi's uitspraken wijzen erop dat de Formule 1 eigenlijk helemaal niet gelooft in het concept van de witte lijn. Volgens hem is het op elk circuit, bij elke bocht en elk jaar weer compleet anders. Dat is dus precies het gebrek aan consistentie waar de teams, rijders en fans over klagen. En met recht. Ook wij snappen niet zo goed waarom de regels per circuit, per bocht, per jaar elke keer weer opnieuw bekeken zouden moeten worden. De lijn is de lijn, zit je er buiten, dan ben je af. Logisch, toch? Blijkbaar is dit binnen de F1 toch een vreemde gedachte. We zijn dan ook erg benieuwd wat de conclusies van de nieuwe commissie zullen zijn.

Formule 1
  • McLaren