Helmut Marko: 'F1 moet Hamilton schorsen voor crash met Verstappen'

Tien seconde straftijd is volgens de Oostenrijker een lachertje. Om Lewis echt te raken wil de rijdersmanager van Red Bull Hamilton graag op de reservebank zien.

Helmut Marko: 'F1 moet Hamilton schorsen voor crash met Verstappen'

De controversiƫle clash tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen bij de openingsronde op Silverstone heeft de gemoederen hoog op laten lopen. Het duurde vrij lang voordat de FIA tot een oordeel kwam over de schuldvraag, maar uiteindelijk werd Hamilton belast met een tijdstraf van tien seconden.

Ondanks dat wist hij na de herstart in de eindfase van de race in precies dezelfde bocht de overwinning alsnog af te pakken van een briljant rijdende Charles Leclerc. Uiteraard viel dat resultaat niet goed in de smaak bij de mannen en vrouwen van Red Bull Racing.

Schorsing

Red Bull rijdersmanager Helmut Marko is ziedend over de manier waarop het incident is aangepakt. Volgens de Le Mans-winnaar gaat het niet zomaar om een lullig tikje, zoals bij George Russell en Carlos Sainz in de sprint race.

Tegenover Sky Deutschland verklaarde hij dat zoveel risico nemen met een tegenstander in een van de snelste bochten op de kalender gewoon levensgevaarlijk is: "Als een concurrent ons achterwiel keihard raakt met zijn voorviel in de snelste bocht van het circuit, dan is dat niet langer een race incident. Dat is nalatig tot gevaarlijk gedrag."

Blinde Toto

Sky stelde dat Mercedes van mening was dat Hamilton er volledig naast reed en het ging om een doodnormaal race incident. Marko reageerde zoals je mag verwachten: "Dan zijn ze daar allemaal blind. De herhalingen lieten het duidelijk zien. [Hamilton] ging met zijn linker voorviel vol tegen het rechter achterwiel aan en stuurde Verstappen de bandenstapel in."

Schorsen

Het laffe strafje van tien seconden kan Dr. Marko dan ook totaal niet begrijpen. Hij pleit voor veel zwaardere straffen voor dit soort zware vergrijpen. Het huidige reglement zou volgens hem niet toereikend zijn: "Je kunt dit niet afhandelen met het normale reglement. Ik weet niet wat de maximale straf zou zijn, maar zulk gevaarlijk en roekeloos gedrag zou bestraft moeten worden met zoiets als een schorsing."

Een race op de reservebank doorbrengen zit er echter niet in voor de hooggeƫerde Sir Lewis. Meer dan de tijdstraf en twee strafpunten op zijn licentie zal het niet worden. Over twee weken mag hij zijn 'rijkunsten' nog eens gaan vertonen op de Hungaroring.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1