Lewis Hamilton vindt Nederlandse F1-fans respectloos volk

Tijdens de laatste vrije training voor de kwalificatie van de GP van België reed Lewis Hamilton zijn auto de muur in. Het leverde een gejoel van de tribunes op en daar was Lewis Hamilton niet over te spreken.

Een kleine misser van Lewis Hamilton liep gelukkig goed af. Zowel voor de coureur als voor het team, Lewis had niets en ook de auto was op tijd weer klaar voor de kwalificatie. Na de Formule 1-kwalificaties liep de zaterdag echter volledig de soep in. In een verschrikkelijke crash werd de bolide van Anthoine Hubert vol in de flank geraakt door Juan Manuel Correa. Hoewel de monocoque op veel ellende is voorbereid, is de techniek niet onfeilbaar en het liep vreselijk af. Hubert overleed aan zijn verwondingen. 

Naar aanleiding van het ongeluk van Hubert schreef Lewis op zaterdag een statement op zijn Instagram Stories:

"God rest your soul Anthoine,
My prayers and thoughts are with you and your family today.
If a single one of you watching and enjoying this sport think for a second what we do is safe [you’re] hugely mistaken. All these drivers put their life on the line when they hit the track and people need to appreciate that in a serious way because it is not appreciated enough. Not from the fans nor some of the people actually working in the sport.
Anthoine is a hero as far as I’m concerned, for taking the risk he did to chase his dreams. I’m so sad that this has happened. Let’s lift him up and remember him. Rest in peace brother
."

Na de race van zondag verduidelijkte de regerend wereldkampioen nog eens wat hij bedoelde. Lewis was zeer geïrriteerd door het gejoel dat hem ten deel viel na zijn crash in de kwalificatie. Hij vindt de (met name Nederlandse) fans maar ongemanierd. Wat de racers doen is heel gevaarlijk en dus moet je niet juichen als er iets misgaat. "When I crashed there were some fans yelling, cheering or something like that and it was quite a decent hit, that’s what encouraged me to say the things I said at the end of the day."

De staande ovatie van de fans tijdens ronde 19 van de Grand Prix van België was echter ook een spontane fan-actie. Helemaal respectloos kan Hamilton de aanwezigen toch niet noemen. Wellicht moet hij in aanmerking nemen dat het meteen duidelijk was dat zijn crash niet heel gevaarlijk was. En ook bedenken dat voetbalfans ook juichen als er een overtreding wordt begaan op het veld.