Officieel: Red Bull heeft opnieuw beoordelen Hamilton/Verstappen incident aangevraagd

De controversiële clash tussen de twee titelkandidaten wordt op aanvraag van RBR opnieuw onder de loep gelegd.

Officieel: Red Bull heeft opnieuw beoordelen Hamilton/Verstappen aangevraagd

We blijven er maar mee bezig: de fractie van een seconde waarin Lewis Hamilton in Copse tegen het achterwiel van Max Verstappen onderstuurde. Door de touche schoot de Red Bull over het grind op weg naar een impact van 51G met de bandenstapel, waardoor Verstappen een middagje in het ziekenhuis door moest brengen.

Slappe straf

Hamilton kwam er vanaf met een gebroken velg (die hij onder de rode vlag kon repareren) en tien strafseconden. Ondanks het akkefietje wist Sir Lewis alsnog de race te winnen van de haperende Ferrari van Charles Leclerc. Uiteraard waren ze aan de pitmuur bij Red Bull niet bepaald blij met de gang van zaken. De overdreven manier waarop Hamilton zijn overwinning vierde strooide daarbij nog eens extra zout in de wonde.

Advocaat

De penalty werd door Christian Horner en Helmut Marko aangemerkt als zwak en belachelijk, maar de schade was al aangericht. Hamilton ging naar huis met 25 punten, Red Bull met nul, 1,5 miljoen euro schade en gridstraffen voor een motorwissel in het vooruitzicht. Op aanraden van Marko werd zelfs een advocaat ingeschakeld om te bekijken of er alsnog iets tegen de beslissing van de stewards gedaan kon worden. Vandaag is de eerste echte stap gezet.

Een furieuze Helmut Marko schakelde juridische hulp in.

Videobellen

Sky Sports F1 meldt dat de FIA de zaak zal gaan bespreken met vertegenwoordigers Red Bull en Mercedes. Beide partijen zullen de kans krijgen om hun zaak hard te maken, maar de belangrijkste bewijslast ligt bij de Oostenrijks-Thais-Britse formatie. Alleen wanneer Red Bull nieuw bewijs kan aanleveren waar de stewards geen beschikking over hadden bij de originele beoordeling van het incident, zal er daadwerkelijk een nieuw proces gestart worden.

Toto Wolff houdt er aan vast dat de penalty te zwaar was.

Doel onduidelijk

Wat Red Bull precies wil bereiken met de heropening van het onderzoek is niet helemaal duidelijk. Een verzwaring van Hamilton's penalty met een vermindering van punten tot gevolg lijkt niet waarschijnlijk. Achteraf een race resultaat wijzigen is namelijk niet iets waar de Formule 1 zich graag mee bezighoudt. Ook zal de gemaakte schade verhalen op Lewis of Mercedes waarschijnlijk geen optie zijn. Aankomende donderdag vindt de belangrijke Zoom-meeting plaats.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1