Red Bull schakelt advocaat in om Hamilton te schorsen

Ze laten het er niet bij zitten in Milton Keynes. Op aansturen van een furieuze Helmut Marko heeft Red Bull een advocaat in de arm genomen. Doel: bij de FIA een schorsing afdwingen voor Lewis Hamilton.

Red Bull schakelt advocaat in om Hamilton te schorsen

De onfortuinlijke touche tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton tijdens de openingsronde op Silverstone afgelopen weekend blijft de gemoederen bezighouden. Een ongewoon agressieve en ongeduldige Hamilton stak de neus van zijn auto er op een zeer riskante plek naast en tikte de Red Bull van Max Verstappen met meer dan 250 kilometer per uur de bandenstapel in.

Verstappen kwam er gelukkig met een kort ziekenhuisbezoek vanaf, maar de materiële en financiële schade was aanzienlijk. Hun sterrijder was gekneusd, de auto vernield en de voorsprong in beide kampioenschappen dramatisch verminderd. Bovendien zit het team met de budgetcap en toekomstige gridstraffen voor het wisselen van de motor in de maag.

Maximaal scoren

Hamilton werd door de stewards aangewezen als hoofdverantwoordelijke, maar kreeg een zeer milde penalty van tien seconden mee. Zonder enige tegenstand van Wingman Bottas en de haperende Ferrari van een nerveuze Charles Leclerc kon Lewis alsnog maximaal scoren.

Na zijn overdreven gevierde overwinning kon Sir Lewis rekenen op een nog veel intenser geworden woede vanuit het kamp van Red Bull Racing. De Brits-Oostenrijks-Thaise formatie is uit op wraak.

Mad Marko

Nog tijdens de race was teambaas Christian Horner al in alle staten. Iedereen met een microfoon in de buurt kreeg te horen hoe onsportief en onverantwoordelijk hij de acties van Mercedes vond. Zijn verontwaardiging viel echter in het niet bij die van rijdersmanager Helmut Marko. De Oostenrijker riep meteen na de race dat Hamilton een race geschorst zou moeten worden voor zijn overtreding.

Loze dreigementen

Helmut's uitspraken waren kennelijk geen loze dreigementen. Tegenover Duitse krant Kronen Zeitung meldt hij dat hij daadwerkelijk werkt gemaakt heeft van zijn wens om Lewis op de reservebank te dumpen.

Met behulp van een vers ingehuurde advocaat gaat het team bekijken of er binnen het reglement om nog een manier is om Hamilton verantwoordelijk te houden voor het incident, ondanks de ingeloste straf: "Hij gaat bekijken wat je in zo'n situatie binnen de mazen van het sportief reglement kunt doen."

Schorsing gerechtvaardigd

Op de vraag of Marko nog steeds pleit voor een schorsing antwoordt hij met klem bevestigend: "Graag, bij deze procedure. Al helemaal vanwege de gevolgen. Het was een enorm geluk dat er niks ernstigs met Max gebeurd is. De auto, waarschijnlijk ook de motor, zijn kapot. Dat kunnen we niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Een schorsing is gerechtvaardigd."

Marko zet zijn mening kracht bij met een korte analyse van het incident: "Max zat op zijn lijn. Waar Hamilton was, had hij van zijn gas moeten gaan. Je kunt je tegenstander in de een van de snelste bochten sowieso niet tegen het achterwiel rijden, de kleinste tik heeft fatale gevolgen. Het is een onverantwoorde actie. Hamilton zou moeten weten welke consequenties daaruit kunnen ontstaan."

Belachelijk reglement

De gegeven penalty is volgens Marko een symptoom van een groter probleem. Wat hem betreft moeten de regels veranderd worden om dit soort incidenten harder af te straffen: "[De penalty] is belachelijk. Maar misschien is dat een probleem met de reglementen, aangezien ze vrij beperkt zijn. Perez kreeg twee keer vijf seconden in Oostenrijk omdat er marginaal contact was waarbij niemand de baan af vloog. Je Hamilton een tien seconden stop and go penalty kunnen geven. Maar dat deden ze ook al niet."

Het gesteggel om het drama bij Copse Corner is voorlopig dus nog niet voorbij. We zijn benieuwd of Red Bull's nieuwste medewerker een maas in de wet zal vinden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1