Marko: 'Crash Verstappen kost Red Bull €750.000, motor misschien te redden'

Helmut Marko heeft een prijs gezet op de schade veroorzaakt door de crash op Silverstone. De hoop is nu gevestigd op de mannen en vrouwen van Honda om de schade te beperken.

Marko: 'Crash Verstappen kost Red Bull €750.000, motor misschien te redden'

De gevolgen van de fractie van een seconde waarin Lewis Hamilton de auto van Max Verstappen de bandenstapel in stuurde zijn veel groter dan de gemiste punten. Een impact van 51G heeft het chassis van de RB16B verwoest. Net zoals bij Mercedes na het incident tussen George Russell en Valtteri Bottas op Imola komt de klap ook financieel zwaar aan bij het team.

Driekwart miljoen

Het afgeschreven chassis neemt een flinke hap uit het budget van RBR: er moet namelijk een volledig nieuwe auto neergezet worden voor de race in Hongarije.

Rijdersmanager Helmut Marko maakte de balans op: "Zoals het nu lijkt is het ongeveer driekwart van een miljoen euro, al is de situatie rondom de motor nog niet echt duidelijk Maar zeker wat betreft de budget cap is het een aanzienlijk bedrag en dat doet ons pijn."

Een vijfde

Het budget voor het hele seizoen is door de FIA vastgelegd op 145 miljoen dollar. In 2020 gaf Red Bull nog $518.650.000 uit. Met slechts een vijfde van het budget van vorig jaar telt dus elke cent, waardoor de vernielde auto een flinke klap in het gezicht is. Het team houdt echter hoop dat Honda de motor van Verstappen's gehavende wagen kan redden.

Voorzichtig positief

Honda F1 technisch directeur Toyoharu Tanabe is voorzichtig positief over de overlevingskansen van de RA621-H V6. De schade lijkt volgens hem relatief mee te vallen:

"Toen ik de eerste beelden zag van dat de auto opgetild werd, dacht ik dat er heel veel schade was. Maar in realiteit lijkt het erop dat de schade minder is dan hoe we het eerst zagen. Daarentegen kan de precieze schade niet achterhaald worden wanneer de motor in de auto geïnstalleerd is. Dus we zouden de motor graag terugsturen naar Honda Racing Development in Sakura en ernaar kijken voordat we een beslissing maken."

Penalty voorkomen

Het redden van de motor is niet alleen cruciaal voor het beschermen van het beperkte budget. De teams hebben dit seizoen slechts drie motoren tot hun beschikking. Gebruiken ze er meer, dan levert dat gridstraffen op. Mocht de power unit niet te redden zijn, dan zit Verstappen alweer op zijn laatste toegewezen motor.

Aangezien Honda de huidige motor slechts drie races geleden installeerde zou dat een nekslag zijn voor Red Bull. Er zijn volgens de huidige kalender namelijk nog elf Grand Prix te gaan. De eerste motor van het seizoen werd na zeven races vervangen. Het is dus te hopen dat het blok van Silverstone nog te redden is.

Formule 1
  • Formula 1, Honda