Toto Wolff: 'Ik voel me verplicht Bottas aan ander stoeltje te helpen'

De Mercedes-teamchef begint al in verleden tijd te praten over zijn Finse tweede rijder. Valtteri's dagen lijken geteld te zijn.

Toto Wolff: 'Ik voel me verplicht Bottas aan ander stoeltje te helpen'

Je kan veel vinden van Valtteri Bottas: het is nu niet meteen een supertalent dat altijd spectaculaire dingen laat zien op de baan. Wanneer het echt moeilijk wordt op de zondag zakt de in de kwalificatie indrukwekkende Fin vaak zelfs compleet door het ijs. Maar wat het management van Mercedes betreft doet hij als tweede rijder precies waar hij voor ingehuurd is: Lewis Hamilton steunen en zoveel mogelijk punten scoren.

Helemaal in zijn rol

Afgelopen weekend zat hij weer helemaal in zijn rol tijdens de controversiële Grand Prix van Groot Brittannië. Door relatief eenvoudig de tweede plek vast te houden achter de haperende Ferrari van Charles Leclerc kon Bottas handig de deur opengooien voor een aanstormende Hamilton. Een 1-3 finish was wat Mercedes betreft een ideaal resultaat.

Groeiende schaduw

In de ogen van zijn team doet Valtteri het dus prima, maar de sterk presterende George Russell begint een steeds grotere schaduw te werpen op de soms matig rijdende Fin. Zelfs bij Finse publicatie Ilta-Sanomat konden ze het dan ook niet laten om Mercedes-chef Toto Wolff te vragen wat de situatie rond Bottas nu precies is.

Wolff begint zijn verhaal zoals vanouds door zijn tweede rijder op te hemelen: "Valtteri was erg snel vandaag en reed een solide race. Lewis kwam van achteren op de harde band en was een klasse apart. Valtteri was de tweede snelste man en hielp Lewis. Hij is een geweldig lid van het team met de juiste persoonlijkheid."

Ander stoeltje

Na het PR-geblaat werd Toto een iets hardere vraag gesteld. De Finnen wilden graag weten wat er zou gebeuren als het contract van hun landgenoot niet verlengd zou worden. Zou Wolff als voormalig manager van Valtteri dan gaan helpen?

"Als er een situatie is waarbij we iemand anders een kans willen geven, dan gaat het niet alleen om mijn relatie met [Valtteri]. Het is mijn plicht om hem een goede toekomst te geven, want die heeft hij verdiend. Hij is de teamgenoot geweest van de beste F1-coureur in de geschiedenis van de sport, het is niet altijd makkelijk om [in die rol] je talent te laten zien. Maar hij is fantastisch geweest.".

Verleden tijd

Natuurlijk spreekt Wolff over een hypothetische situatie, maar zijn taalgebruik spreekt boekdelen. Praten over Bottas in verleden tijd geeft een hint naar de kansen van de Fin. Een exit voor Bottas is duidelijk niet ver weg in de planning van Mercedes.

Druk vanuit Russell, die openlijk flirt met Red Bull, zou de doorslag kunnen geven om te investeren in de toekomst. Met Hamilton nog twee jaar onder contract zou de jongeling dan nog even de kneepjes van het vak kunnen leren voordat de meervoudig kampioen met pensioen gaat.

Een rol als eerste rijder zit er voor Bottas duidelijk niet in. We hopen voor hem dat hij zijn CV bij Alfa Romeo en Williams al in de bus gedaan heeft. Wellicht is er zelfs een kans bij Haas als de Dmitry Mazepin vs Guenther Steiner-situatie opblaast. Wij wensen hem in ieder geval - net als Toto - het allerbeste toe.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1