BMW en VAG incasseren miljoenenboete voor kartelvorming met Mercedes

Twee van de Duitse grote drie hebben een flinke tik op de vingers gekregen van de Europese Unie. BMW en VAG zouden zich schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming met rivaal Mercedes. Das Haus blijft echter buiten schot.

BMW en VAG incasseren miljoenenboete voor kartelvorming met Mercedes

De Europese Unie heeft in totaal €875 miljoen gevorderd van BMW en de Volkswagen Group. De twee concerns zouden tien jaar geleden met Mercedes afspraken gemaakt hebben over de ontwikkeling van SCR-katalysatoren voor dieselmotoren. Tussen 2009 en 2014 zouden de drie bedrijven samengewerkt hebben om de AdBlue-systemen niet schoner te maken dan de de EU-normen.

Uitwisseling

Door het minimale te doen voorkwamen ze kostbare concurrentie op het gebied van het terugdringen van emissies. Informatie over het formaat van de AdBlue-tanks en de mate van AdBlue-verbruik werden vrij gedeeld zodat de merken precies wisten waar ze zich aan moesten houden.

Kartelvorming

Door dit soort afspraken is er geen motivatie voor de concerns om te innoveren, wat op de langere termijn de consument zou benadelen, aldus de EU. De klant moet erop kunnen vertrouwen dat commerciële bedrijven hun best doen om emissies maximaal te onderdrukken. Net zoals met prijsafspraken en doelbewuste marktindeling is het technische kartel van de Grote Drie verboden.

BMW kreeg van de Europese Commissie een boete van €373 miljoen aan de broek, Volkswagen moest maar liefst €502 miljoen ophoesten.

Lachende derde

Daimler AG, het moederbedrijf van Mercedes, blijft echter volledig buiten schot. Omdat het merk met de ster het bestaan van de kartelconstructie bekendmaakte bij de EC krijgen ze dit keer een vrijbrief. Waren ze betrapt zonder die bekentenis, dan had Mercedes echter een slordige €727 miljoen af moeten schrijven.

BMW haalt uit

In een reactie op de uitspraak kan BMW het niet laten even uit te halen naar zijn conculega. Het merk benadrukt dat er niet gesjoemeld is met de uitstoot van de auto's: "In tegenstelling tot sommige van [onze[ concurrenten, heeft de BMW Group nooit het gebruik van illegale, minder effectieve emissiecontroles overwogen."

Verder meldt BMW dat het de boete alleen wil betalen om een einde te maken aan de lange procedures.

In beroep

VAG geeft zich echter niet zo makkelijk gewonnen. Het concern is van mening dat de Europese Commissie zich op glad ijs begeeft door technische samenwerking gelijk te stellen aan praktijken als prijsafspraken en marktdeling.

Omdat de wettelijke basis volgens VW niet duidelijk is overweegt het bedrijf in beroep te gaan: "De Commissie begeeft zich op nieuw juridisch terrein, omdat het technische samenwerking hetzelfde behandelt als een overtreding van de antitrust wetgeving."

Wordt dus nog vervolgd.

Nieuws
  • Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW