Vijf 'defeat devices' aangetroffen in nieuwe Mercedes-motoren

De Duitse RDW heeft in een onderzoek naar Mercedes' dieselmotoren volgens Duitse media maar liefst vijf verschillende defeat devices - manieren om uitstoottests te manipuleren - gevonden. Het gaat om motoren van de modernste generatie.

De defeat devices, in het Nederlands ook wel als sjoemelsoftware aangeduid, zijn regels code die auto's meer dan de toegestane hoeveelheid schadelijke stoffen laten uitstoten, zonder dat dit gedetecteerd wordt. In het geval van Mercedes gaat het om een miljoen exemplaren van de moderne Euro 6-dieselmotoren, bij Volkswagen waren het de oudere Euro 5-motoren.

Opvallend is dat het nieuws via Bild am Sonntag naar buiten komt, van de betreffende instantie KBA hebben we nog niets vernomen. Tegenover de Duitse media wilde een Mercedes-woordvoerder geen uitlatingen doen. De fraude zou plaatsvinden in de huishouding van AdBlue, het middel dat de NOx-uitstoot van een motor reduceert. Nadat 17,6 gram NOx was uitgestoten ging de emissie van de stikstofoxiden plots zonder aantoonbare reden omhoog. Dit zou kunnen duiden op een gelimiteerde emissie voor zo lang als een testcyclus duurt. Bij de NEDC is dit 1.200 seconden, de WLTP doet er 2.000 seconden over.

De kwestie van het sjoemelen met dieselmotoren blijft zo op de achtergrond flink dooretteren: Mercedes riep al eerder veel auto's 'vrijwillig' terug, en de Duitse autoriteiten hebben gelijktijdig ook Audi-baas Rupert Stadler op de korrel als verdachte van het moedwillig misleiden van de consument. Diens appartement werd eerder vandaag doorzocht. Daarnaast is Mercedes-topman Zetsche direct op het matje geroepen bij de betrokken instanties, om te onderstrepen hoe serieus de aantijgingen worden genomen.