Wahnsinn! Chinezen hebben EU-patent op ontwerp VW Kever

De Europese Unie heeft het Chinese Great Wall een patent toegekend op het ontwerp van de ORA Punk Cat, een moderne vijfdeurs Kever-kloon.

Wahnsinn! Chinezen hebben EU-patent op ontwerp VW Kever

Je intellectuele eigendommen beschermen is cruciaal in de zakenwereld. De eigenschappen van jouw product geven je als het goed is een unieke positie in de markt. Goedkope kopieën en gekloonde producten zijn dus uit den boze. Althans, zo hebben we dat in het westen geregeld. De Chinese industrie staat hier heel anders in.

Heb je zelf geen goed idee of opvallende handelsmerk? Dan leen je die van een bedrijf met een veel betere reputatie. Binnen China levert het ook nog eens geen risico op: zelfs de meest natuurgetrouwe kopieën hebben in de ogen van Chinese rechters niets met het origineel te maken. Vraag maar aan Land Rover, Porsche, Ford, Lamborghini, Mercedes, Pagani en BMW. Heel zelden wordt er actie ondernomen, maar meestal mag het klonen gewoon doorgaan.

Range Rover Evoque en zijn Landwind X7-kopie.

Eigen achtertuin

Bij Great Wall maken ze het echter wel heel bont. Het concern durft met een creatief gejat ontwerp de veiligheid van de Chinese overheid te verlaten en bescherming te zoeken bij de Europese Unie. In de achtertuin van Volkswagen heeft Great Wall een patent verworven op het ontwerp van de ORA Punk Cat, een elektrische vijfdeurs VW Kever.

Merkrechten

De Punk Cat werd voor het eerst aan het publiek getoond in april op de Shanghai Motor Show. Uiteraard was de gelijkenis met de klassieke KdF-wagen niet te missen. De aanwezige vertegenwoordiging van Volkswagen werd al snel gevraagd wat ze van de auto vonden, maar ze hielden zich op de vlakte door te melden dat er nog druk naar gekeken werd. Mocht de ORA toch de merkrechten van de Duitsers geschonden hebben, dan zou er juridische actie kunnen volgen.

Twee varianten

De Punk Cat is er volgens de patenttekeningen in twee smaakjes: de eerste is gelijk aan de versie die in Shanghai op de stand stond. Het retro-ontwerp lijkt elementen van de laatste New Beetle en het origineel te combineren. Grote wielen en zachtere lijnen geven de auto een iets modernere look.

Het tweede model is iets ronder, maar heeft juist afgevlakte lichten. De bumpers zijn dikker aangezet, de achterdeuren lopen over in het spatbord en in plaats van een grill zien we een klepje boven het voorspatbord. Overall lijkt de tweede versie nog meer op de originele VW. Het is niet bekend welke van de twee de productieversie is. Wellicht gaan ze allebei de markt op.

Exclusieve rechten

Het patent toegekend door de European Union Intellectual Property Office geeft Great Wall "exclusieve rechten [op het ontwerp] in alle huidige en toekomstige lidstaten van de Europese Unie." Het patent geldt aanvankelijk tot 2026, maar kan nog vier keer verlengd worden. Great Wall kan dus 25 jaar lang Volkswagen gaan irriteren.

Wordt vervolgd

De Duitsers hebben nog niet gereageerd op het patent dat op 11 juni goedgekeurd is. We kunnen ons echter voorstellen dat de juridische afdeling van VAG de messen aan het slijpen is. Of een eventuele zaak een kans van slagen heeft durven we niet te zeggen.

VW heeft de New Beetle al in 2019 de nek omgedraaid en heeft geen plannen voor een opvolger, al dan niet elektrisch. Aangezien de ORA een elektrische vijfdeurs is zou Great Wall misschien een beroep kunnen doen op de verschillen tussen de twee auto's. We wachten in spanning af op het eerste salvo vanuit Volkswagen.

Nieuws
  • Great Wall