Renoca Euro Box is Japanse Golf II MPV

Het land van Mitsuoka heeft een nieuwe verrassing: een retro-MPV met de neus van een Golf II.

Renoca Euro Box is Japanse Golf II MPV

Het blijven rare jongens, die Japanners. Aan de ene kant loopt het land op het gebied van techniek en electronica enorm voor, maar tegelijkertijd is er een aparte obsessie met Europese en Amerikaanse ontwerpen uit het verleden.

Het grootste voorbeeld daarvan is natuurlijk Mitsuoka, dat eigenaardige interpretaties van Europese en Amerikaanse klassiekers maakt op basis van doodgewone Japanse modellen. Maar ook de grote merken deden er aan mee: Nissan maakte verschillende retromobielen in de '90s en Subaru vond het nodig om de Impreza een vreemde Engelse neus te geven voor het waanzinnige Casa Blanca model.

De Impreza Casa Blanca sloeg eigenlijk helemaal nergens op.

Euro Box

Het laatste hoofdstul in Japan's boek van eigenaardige retro-ontwerpen is de Renoca Euro Box. Het apparaat is het geesteskind van veredelaar Renoca by FLEX, en is gebaseerd op de zaaddodende Toyota Probox, een extreem basic MPV-model dat al sinds 2002 in productie is.

De vierkante vorm was de perfecte basis voor een retro-model, waarbij Renoca duidelijk gekeken heeft naar de overbekende Volkswagen Golf II. Het bleef niet bij een nose-job, ook de spatschermen werden afgevlakt en het knipperlicht op het voorspatbord werd vergroot en naar voren verplaatst. Een setje verchroomde wieldoppen maakt de Euro Box af.

De standaard Probox.
Renoca's Euro Box.

GTI-interieur

Ook aan de binnenkant komen de Golf-invloeden naar voren. De stoelen en de achterbank zijn uitgevoerd in een ruitenmotief, dat doet denken aan het patroon in het interieur van de oude Golf GTI. Net zoals de body is het exterieur verder zeer minimalistisch. Door de zeeën van goedkoop zwart plastic en rechte vormen wordt het retro-gevoel nog eens versterkt.

Een GTI-achtig motief vrolijkt de Euro Box een beetje op.

Ouderwets traag

Zelfs onder de kap doet de Euro Box zijn thema eer aan, al is dat geheel toevallig. Renoca laat de techniek van de originele Toyota verder met rust, maar deze stamt al uit het jaar kruik. Een 1,5 liter, turboloze viercilinder brengt maar liefst 105 pk naar de voorwielen. Klanten hebben verder de keuze uit een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een viertraps automaat.

Betaalbare eenvoud

De simpele techniek en 20 jaar oude basis maken de Euro Box bijzonder goedkoop. Omgerekend naar euro's kost de conversie zo'n €15.000. Let wel: dat is inclusief de Probox donorauto. Aangezien het model dienst doet als populaire taxi in Peru en Bolivia zou je hem zelfs met het stuur aan de goed kant kunnen krijgen. Misschien een leuk alternatief voor zo'n dodelijk saaie Touran of SportsVan.

Algemeen
  • Renoca by Flex, Subaru