Volkswagen Golf VIII GTI, GTE en GTD zijn hier

Vlak voor de Autosalon in Genève begint gooit Volkswagen vast zijn kaarten op tafel: dit is de nieuwe Golf GTI. Om het feest compleet te maken toont VW meteen ook de plug-in hybride en de diesel van het paradepaardje. Het is een sportieve drieling.

VW Golf GTI, GTE, GTD

Een paar maanden geleden toonde Volkswagen de nieuwe Golf en dat betekent dat het tijd wordt voor het sportieve familielid dat erbij hoort. Na 45 jaar is de GTI-familie uitgebreid tot een drieling waarin een benzinevariant is aangevuld met de dieselversie en inmiddels ook een plug-in hybride.

Uiterlijk is duidelijk te zien dat dit sportieve wagens zijn en gelukkig is dat ook onder de motorkap te merken. De Golf GTI wordt aangedreven door de 180 kW/245 pk sterke 2.0 TSI benzinemotor met een maximumkoppel van 370 Nm. Hij is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en optioneel verkrijgbaar met een zeventraps shift-by wire DSG-automaat.

De GTE combineert een 110 kW/150 pk sterke 1.4 TSI benzinemotor met een 85 kW leverende elektromotor en een zestraps DSG-automaat. Het resultaat: een systeemvermogen van 180 kW/245 pk en een maximumkoppel van 400 Nm. Met zijn extra grote accu kan hij tot 60 kilometer elektrisch rijden. De GTE biedt verschillende rij-modi, waaronder 100% elektrisch (tot 130 km/u) en een volautomatische Hybrid-stand.

Dieselen kan natuurlijk ook met de 2.0 TDI-motor. Die levert 147 kW/200 pk en een maximumkoppel van 400 Nm bij lage toerentallen. De snelle diesel is standaard voorzien een zeventraps DSG-automaat en heeft twee SCR-katalysatoren met twin-dosing voor een verder verlaagde uitstoot.

De nieuwe snelle drieling staat volgende week voor het eerst voor het publiek klaar in Genève en wordt later dit jaar in Nederland bij de dealers verwacht.