Ein-de-lijk: productie schaamteloze Chinese kopie Range Rover Evoque verboden

Dat we dit nog mogen meemaken: Chinese rechtbank verbiedt productie van de Landwind X7 met onmiddellijke ingang?

Hierboven ziet u een """Land Wind""". Geen Passat of Mistral of een andere boreale wind, maar aardse flatulentie. Tevens ziet u hierin meer dan alleen de contouren van een Range Rover Evoque. De Land Fart is namelijk een schaamteloze kopie van een wagen die níet door mensen met 12 jaar mavo is getekend. En dit is niet de enige Chinese copycat. Het totale gebrek aan intellectueel eigendomsrecht in China is onder meer autoliefhebbers al jaren een doorn in het oog.

Daarom komt dit nieuws als een volkomen verrassing: 'A court in Beijing ruled Jiangling Motor Corporation’s (JMC) Landwind X7 had five specific features that were directly copied from the Range Rover Evoque, leading to confusion among customers. In a ruling that brought an end to a three-year case, the court ordered that production of the Landwind, which cost £14,000 compared to the £40,000 Evoque, must stop immediately.'

Hell fleezes ovel. Makers van serieuze auto's, voornamelijk uit Europa, proberen Chinese rechters al jaren te bewegen geen corrupte apparatsjiks te zijn en ontwerpen per kopieerapparaat te verbieden. Het hield maar niet op. En we hadden dan ook niet verwacht dat het ooit op zou houden. Een mogelijke verklaring is dat de Amerikaanse president Trump geen handelsakkoord met China wil tekenen als het land geen intellectueel eigendomsrecht respecteert. 

Maar wat maakt het uit? Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat Chinezen erkennen dat Chinezen ongelooflijke troepmerken laten wegkomen met nul werk maar wel het geld opstrijken. Laat dit het begin zijn van iets nieuws. Ziet u trouwens ook die uil van Minerva fladderen?