Gerechtigheid. Chinese rechter veroordeelt BMW-kloon

De tijd dat je als Chinees volledig ongestoord je billetjes kon afvegen met andermans intellectueel eigendom lijkt voorbij. Een rechter in Shanghai heeft een man veroordeeld die met 'zijn' automerk 'BMN' dacht makkelijk met BMW's naam te scoren.

Waar je vroeger als westers bedrijf maar had te accepteren dat je producten en designs in China door Chinese producenten gekaapt werden lijkt de westerse lobby de rechterlijke macht nu zachtjes de juiste richting in te masseren. Of het is een intern bewustwordingsproces, dat kan ook. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, lijkt er een voorzichtige kentering te komen in de Chinese mindset.

Case in point: twee Chinese bedrijven, waaronder een autofabrikant en zijn oprichter, moeten BMW een schadevergoeding van 3 miljoen yuan (€415.000) betalen, zo meldt Reuters. Ene Zhou Leqin dacht in 2008 slim te zijn, en registreerde Deguo Baoma Group (Int'l) Holdings. De naam laat zich vertalen naar German BMW Group (Int'l) Holdings, iets waar het registratiekantoor destijds kennelijk geen probleem in zag. Via deze holdingmaatschappij registreerde Zhou vervolgens het handelsmerk "BMN," waarvan het logo - surprise surprise - wel heel erg op dat van BMW leek. We hebben ondanks verwoede zoekpogingen de BMN-badge niet kunnen vinden, maar onderstaande impressie van onze huisartiest (€600 per photoshop) toont een inschatting:

Of de rechtzaak ook 8 jaar heeft geduurd weten we niet, maar BMW heeft zijn gelijk gehaald, en een dergelijk precedent mag wat kosten natuurlijk. Hopelijk zet de uitspraak een beweging in gang die er toe leidt dat westerse autobeurzen niet meer overspoeld worden door irritante zwijgzame Chinezen met meetlinten en een notitieblok. Daarnaast is het ook prettig voor iedere autofabrikant die tot nu toe moest slikken dat zijn designs in de vervaardiging van goedkope Chinese troeprommel werden 'geleend'. Dat laatste komt praktisch neer op elk automerk ooit.

Overigens bestaat het merk BYD wel nog steeds. Maar goed: one step at a time.