Chinezen willen Jeep kopen voor SUV-heerschappij

De Chinese autofabrikant Great Wall is compleet onbekend in Europa, maar produceert in het thuisland toch meer dan een miljoen auto's per jaar. Het bedrijf wil verder groeien en heeft zijn vizier nu op het Amerikaanse Jeep gericht voor een overname. 

Hoewel Chinese autobouwers stellig ontkennen in de markt te zijn voor een overname van Fiat Chrysler Automobiles, lijkt er nu toch op zijn minst interesse te zijn voor één submerk. Great Wall Motors wil dochteronderneming Jeep overnemen in een poging 's werelds grootste SUV-fabrikant te worden. 

Volgens de Chinezen wordt er al contact gezocht met Fiat Chrysler Automobiles om met de onderhandelingen te starten, maar het is nog niet bekend of het concern van Sergio Marchionne hier op ingaat. "We are deeply interested in the Jeep brand and have paid close attention to it for a long time", legt Great Wall-woordvoerder Xu Hui uit. "Our strategic goal is to become the world's largest SUV maker. Acquiring Jeep, a global SUV brand, would enable us to achieve our goal sooner and better."

Mocht een verkoop van Jeep worden overwogen, dan kan dat betekenen dat het Amerikaanse merk wordt afgesplitst van de groep. Dat is niet ondenkbaar, want Marchionne heeft eerder al Ferrari ondergebracht in een aparte beursgenoteerde onderneming en overweegt ook Maserati en Alfa Romeo in een apart concern onder te brengen.

De interesse in alleen Jeep is geen verrassing. Zakenbank Morgan Stanley schat de waarde van Jeep op 20,6 miljard euro en daarmee zou het merk meer waard zijn dan moederbedrijf Fiat Chrysler en tevens meer dan Great Wall Motors. Het merk geeft de Chinezen verder een ingang in de Amerikaans markt en fabrieken op Amerikaans grondgebied. Mocht Marchionne besluiten dat Jeep ook los van de groep te verkrijgen is, dan kan dat resulteren in een strijd waarbij de Chinezen moeten vechten voor het merk. General Motors mist namelijk nog een goed SUV-merk in zijn portfolio sinds Hummer jammerlijk faalde. 

Update. FCA ontkent glashard dat het Jeep zou willen verkopen. Hier het statement.