Songsan SS Dolphin is Chinese hybride Corvette C1

Het land der onbegrensde controle is weer eens aan het kopiëren geslagen. Deze keer staat de Corvette C1 model voor een eigenaardige plug-in hybride van Songsan Motors.

Songsan SS Dolphin is Chinese hybride Corvette C1

De Chinese auto-industrie staat niet bepaald bekend om zijn originaliteit. Keer op keer kwamen de kersverse fabrikanten naar buiten met verschrikkelijke kopieën van Westerse ontwerpen.

Wie kan zich bijvoorbeeld de zeer brutale Landwind X7 nog herinneren? Deze grof overgetekende Range Rover Evoque maakte zelfs geschiedenis door tegen het origineel aan te klappen.

Kopie of hommage?

Bij Songsan Motors ligt het iets anders. Hun nogal ongelukkig genaamde SS Dolphin is niet zomaar een kopie van een moderne bestseller. De koets van de Dolphin is namelijk gebaseerd de Chevrolet Corvette van 1958.

Helaas is het niet helemaal gelukt om de proporties van die klassieke Amerikaan na te bootsen. Vanwege een drastisch andere layout en moderne botsveiligheid heeft de Dolphin een nogal onsierlijk lange neus gekregen.

BYD-basis

Sangson Motors is een samenwerking tussen het Amerikaanse AM Tech en de Loose MC American Locomotive Club, opgericht door custom car en chopper-fanaat Xiao Lei. Het bedrijf werd vorig jaar opgericht. Het mag dus geen verrassing heten dat de SS Dolphin geen eigen platform heeft.

Sangson gebruikt het onderstel en de 1,5 liter viercilinder turbomotor van BYD Motors. Het viercilindertje drijft de voorwielen aan via een zesversnellingsbak met dubbele koppeling. Dat is echter niet alles: een elektromotor gevoed door een 16 kwH accupakket helpt ook mee.

Plug-in hybride

Over het systeemvermogen wordt geen woord gerept, maar Sangson claimt dat de SS Dolphin de sprint van 0-100 in 4,9 seconden af kan raffelen. Dat is toch een stuk sneller dan de originele Corvette C1. De Sangson is ondanks zijn schattige looks ook een stuk groter: met 4,8 meter is de auto maar liefst 30 centimeter langer dan een '58 'Vette.

De accu is ondanks die forse proporties goed voor tussen de 90 en 100 kilometer, waardoor de gecombineerde actieradius uitkomt op ongeveer 500 kilometer. Met de bijgeleverde stekker heb je de Dolphin via het standaard lichtnet binnen 3,5 uur weer vol.

74.000 

Omgerekend moet de Sangson SS Dolphin €74.000 kosten. Daar krijg je dan wel een verwijderbare hardtop, ABS, tractiecontrole, automatische remmen, stabiliteitscontrole, infotainment en een volledig lederen interieur voor. Mocht je geïnteresseerd zijn dan moet je even geduld hebben. De wachttijd voor een Dolphin is zes weken.

Autoshows
  • Songsan Motors