Landwind is precies even flatulent als het klinkt. Landwind is als het klassenkneusje met intellectuele pretenties. Het eikeltje dat weliswaar afkeek en alleen daardoor kon slagen, maar dat nooit wilde toegeven en eigen resultaten altijd als eigen werk presenteerde. In het geval van Landwind overigens met de hulp van corrupte Chinese rechters verkregen, want Jaguar Land Rover heeft alle zaken over inbreuk op intellectueel eigendom in China verloren.
Wie niet overtuigd is van het juridische en morele argument waarom Chinese auto's voor de Chinese markt kut zijn, helpen wij graag vooruit door zijn licht op te steken bij het volgende schitterende taartdiagram.
Als je prijssamenstelling van een auto uitsplitst, kom je grofweg op dit plaatje uit. Er is van alles op aan te merken. Zo is Land Rover/Range Rover bijvoorbeeld een premium brand dat waarschijnlijk wel een x percentage extra marge pakt omdat ze dat gewoon kunnen. In grote lijnen is dit diagram (uit 2015) echter wel behulpzaam.
De Landfart kost omgerekend slechts achttienduizend dollar, terwijl Range voor de Evoque tachtigduizend vraagt. Wie dit diagram goed bekijkt, ziet dat Landwind hooguit een kleine negenduizend dollar aan materiaalkosten heeft besteed. Range Rover gaf tegen de veertigduizend uit om de Evoque te maken. En daarbij moet u ook nog eens weten dat deze gemiddelden zijn gebaseerd op de Amerikaanse auto-industrie. De werkelijke verschillen tussen de half versplinterde recycle-prothesen die de Chinezen gebruiken en de hoogwaardige kunststoffen waar Range Rover zijn auto's mee maakt, zijn haast onvergelijkbaar.
Reden #309734087 waarom Chinese auto's geen match zijn voor bedrijven die wel investeren in wat ze hun klanten verkopen.
Naschrift: hoewel we keurig hebben geargumenteerd voor onze stelling, moeten we nu van overheidswege twaalf verschillende diversiteitscursussen volgen.