Mercedes slaat terug: overstap motorgoeroe naar Red Bull vertraagd

De Duitsers hebben de overstap van 'verrader' Ben Hodgkinson naar zijn nieuwe werkgever vertraagd. Hodgkinson zou geprobeerd hebben andere Mercedes ingenieurs te rekruteren.

Mercedes slaat terug: overstap motorgoeroe naar Red Bull vertraagd

Afgelopen vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat Red Bull Racing de diensten van Mercedes High Performance Powertrains Head of Engineering Ben Hodgkinson gestrikt had. Het tekenen van Hodgkinson werd gezien als een flinke coup voor Red Bull, aangezien de ingenieur al 20 jaar werkzaam was bij Mercedes' extreem succesvolle motorafdeling. Ben zou zijn nieuwe positie als technisch directeur van Red Bull Powertrains begin 2022 gaan innemen, maar daar steekt zijn huidige werkgever een stokje voor.

Verraad

Mercedes is zoals te verwachten niet blij met de gang van zaken. Intern wordt Ben Hodgkinson's overstap volgens Corriero dello Sport gezien als verraad. Niet omdat hij naar de grootste rivaal van het team overloopt, maar omdat hij zijn overstap in detail besproken zou hebben met verscheidene hooggeplaatste collega's binnen HPP. Hodgkinson zou geprobeerd hebben deze belangrijke leden van de motorafdeling mee te nemen naar Red Bull.

'Gardening leave'

Om Red Bull zo weinig mogelijk tijd te geven van Hodgkinson's expertise te leren zou Mercedes bezig zijn om zijn 'gardening leave' zo lang mogelijk uit te rekken. Dit is een periode van minimaal een half jaar die belangrijke technische medewerkers van F1-teams thuis door moeten brengen om de overdracht van geheimen moeilijker te maken. Als het aan Mercedes ligt mag Hodgkinson nog tot 2023 met een heggenschaar werken.

Gevoelige snaar

Voor Red Bull-adviseur Helmut Marko geeft de actie van Mercedes aan dat ze een gevoelige snaar geraakt hebben. De Oostenrijkse veteraan kan er tegenover F1-insider wel om lachen en deelt nog wat extra steken onder water uit: "Mercedes probeert nu alles binnen de wet om de start van zijn werk zo lang mogelijk uit te stellen. Het belangrijkste is dat we hem helemaal niet hoefden los te weken. Hij solliciteerde op eigen gelegenheid naar aanleiding van onze advertentie. Hij is ook niet de enige die met ons wil praten. Er zijn nog andere hooggeplaatste medewerkers, waarvan ik nu de namen niet kan noemen. Ik weet een ding zeker: als Niki Lauda er nog geweest was hadden we dit allemaal niet kunnen doen.

RPP

Ben Hodgkinson's rol is essentieel bij de definitieve formatie van Red Bull Powertrains, de nieuwe in-house motorafdeling van Red Bull. Hodgkinson gaat de leiding krijgen over een team dat voornamelijk bestaat uit ex-Honda ingenieurs. RPP gaat de huidige Honda Power Units onderhouden binnen de engine freeze, maar heeft als hoofddoel een eigen motor te ontwikkelen voor de nog aan te kondigen nieuwe regels voor 2025.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes Petronas F1