Alonso: 'Stewards doen niks tegen overtredingen'

Fernando Alonso is naar eigen zeggen agressiever gaan rijden omdat zijn collega coureurs constant de regels breken zonder gevolgen. De tweevoudig wereldkampioen roept de FIA op meer te doen.

Alonso: 'Stewards doen niks tegen overtredingen'

Met zijn zigzaggende Alpine was hij weliswaar een van de smaakmakers van de Sprint-Qualifying race op Silverstone, maar de agressieve stijl van Fernando Alonso viel bij zijn collega's niet in de smaak. Door zijn constante bewegen in de remzone werd de Spanjaard verweten naar de 'dark side' overgelopen te zijn.

Idioot

Alonso liet zich echter niet van zijn stuk brengen door de beschuldigingen. Hij was namelijk niet zomaar door het lint gegaan: het overdreven bewegen was juist doelbewust. Volgens Fernando doen de FIA en de stewards te weinig om overtredingen te straffen. In Oostenrijk werd er met zijn klachten over coureurs die wijd gingen in bocht 1 en hem ophielden in de kwalificatie weinig tot niets gedaan.

Aangezien de concurrentie zich consistent niet aan de regels hield, besloot Alonso hetzelfde te doen: "Ik ben altijd een nette rijder geweest en dat zal ik mijn hele carriere blijven. Ik denk dat ik een van de weinigen ben die geen strafpunten op zijn licentie heeft. [Maar] ik voelde me een idioot toen ik de regels meer respecteerde dan mijn concurrenten. We probeerden met de raceleider te praten en we gaven de overtredingen aan, maar er kwamen niet veel antwoorden. Dat was vreemd"

Niet janken, maar meedoen

In plaats van constant te klagen bij de stewards besloot Alonso zijn punt te bewijzen door dezelfde streken uit te halen. Elke keer met de vinger wijzen zit immers niet in zijn aard:

"Ik wil niet met de vinger wijzen, ik wil niet iedereen race janken op de radio over iets dat de anderen doen. De strategie in de eerste paar races gaf ons geen goede uitkomst. Dus we begrepen dat de enige oplossing was om dat te doen wat de anderen doen. Dat is het enige wat we kunnen doen."

Scheids doet niks

Eerlijk volgens de regeltjes spelen heeft volgens de tweevoudig wereldkampioen in de moderne Formule 1 kennelijk geen enkele zin meer. Als je braaf doet, eindig je achteraan. Om zijn punt kracht bij te zetten trekt Alonso een treffende vergelijking met het voetbal:

"We probeerden alles eerlijk te doen en zeiden tegen de scheidsrechter: 'Kijk, ze spelen met hun handen in het strafschopgebied'. Maar als de scheidsrechter niets doet, dan gaan we er vanuit dat wij dat ook kunnen doen. Dus dan doen we dat.

"We zouden willen dat dat niet nodig zou zijn. Maar omdat sommige dingen blijkbaar toegestaan zijn in de Formule 1 van vandaag, kopiëren we dat en hebben we niet het gevoel dat we iets buiten de sport om doen. Dus er is geen 'dark side' - het is gewoon spelen met dezelfde regels als alle andere spelers."

Formule 1
  • Alpine F1 Team