BMW maakt professioneel drift debuut met 1050 pk M4 Competition

Om het imago van de geplaagde 4-serie nog wat op te vijzelen heeft BMW een professioneel driftteam ondersteund. En dat ziet er niet eens zo slecht uit.

BMW maakt professioneel drift debuut met 1050 pk M4 Competition

Er is al veel gezegd en geschreven over het controversiële uiterlijk van de huidige 4-serie . Met z'n enorme, misplaatste grille ligt de auto nu eenmaal niet bijzonder goed op het netvlies. Met de prestaties is echter helemaal niets mis. Om dat element van de auto kracht bij te zetten heeft BMW voor het eerst in zijn geschiedenis officiële steun geleverd aan een professioneel drift team.

Red Bull Driftbrothers

BMW M heeft de handen ineen geslagen met de Duitse broers Elias (35) en Johannes Hountondji (40), beter bekend als de Red Bull Driftbrothers. De mannen uit Audi-bolwerk Ingolstadt runnen tuningsbedrijf 229sport in Stuttgart. De Driftbrothers zijn al sinds 2009 actief in de driftscene en scoorden in 2017 een 1-2 in het King of Europe Championship.

De link met BMW was er al vanaf het begin: beide broers begonnen hun carriere in een klassieke E30 3-serie. Het model bleef in gebruik tot 2009, maar was inmiddels wel voorzien van een brute 7.4 liter GM LSX V8. Dezelfde motor was terug te vinden in de Nissan 200SX S13 van Johannes.

De Hountondji-broers met BMW M CEO Markus Flasch.

Kale M4

Beide auto's zijn door BMW echter met pensioen gestuurd. In plaats daarvan werden fonkelnieuwe M4 Competition modellen aangeleverd. Daar bleef het uiteraard niet bij. De standaard 510 pk stelt tegenwoordig niets meer voor in de driftwereld. In de werkplaats van 229sport werden de auto's volledig omgebouwd naar driftspecificatie. Niet alleen de motor, maar ook de ophanging, stuurinrichting en het aerodynamisch pakket werden grondig herzien.

Verkapte racemotor

Het resultaat: 1050 pk en 1300 Nm uit dezelfde drieliter twin turbo zesinlijn van het productiemodel. Een aangepaste versie van de grille en een extra radiateur in de kofferbak zorgen ervoor dat het blok alsnog goed koel blijft. De neus doet daarmee nog het meest denken aan de GT3-versie.

Elias Hountondji was onder de indruk van het S58B30T0-blok: "Het is van nature een echte racemotor in een straatlegale auto, zeg maar. Als je kijkt naar alle componenten van de motor wordt het duidelijk dat veel ingenieurs nagedacht hebben over het creëren van een optimaal ontwerp.

Nauwe samenwerking

BMW liet de broers niet zomaar aan hun lot over. Designafdeling BMW M Prototype Construction werkte nauw samen met 229sport om van de M4 de ultieme driftbak te maken. Dat niveau van samenwerking met een grote fabrikant is volledig nieuw in de Europese driftscene.

Johannes Hountondji was vereerd om met zo'n professionele organisatie te werken: "Het was een grote eer voor ons om samen te werken met experts van de ontwerp en prototype fabricage afdelingen. Met hun hulp werd het voor ons mogelijk om onze ideeën perfect toe te passen."

Concepttekening voor de M4 Competition driftwagen.

Drift Masters European Championship

Na een shakedown run op de Red Bull Ring maken de Driftbrothers zich op voor het debuut van de M4 in het Drift Masters European Championship. Op 10 en 11 juli zal het eerste evenement in het Oostenrijkse Greinbach plaatsvinden. Daarna volgen twee races in de Letse hoofdstad Riga en een finale in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Tussendoor zullen de dikke BMW's gastoptredens doen bij de MotoGP races op de Duitse Sachsenring en de Red Bull Ring. Een show tijdens de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk staat ook op de planning.

Imagobouwer

BMW M CEO Markus Flasch is in ieder geval positief over de impact die de M4 driftwagens zullen hebben op het imago van het model: "Ik ben diep onder de indruk van wat de Red Bull Driftbrothers uit onze auto's hebben weten te halen. Het resultaat toont wat voor een goede basis BMW M4 Competition is voor motorsport gebruik."

Autosport
  • BMW, Red Bull Content Pool
  • BMW M