Deze vreemde BMW 'X-Coupe' kwam er nooit

De enige echte Sports Activity Coupe ziet voor het eerste het daglicht. Deze vreemde mix van Z4 en X5 had een nieuwe markt aan moeten boren voor BMW.

Deze vreemde BMW 'X-Coupe' kwam er nooit

BMW is de laatste tijd geobsedeerd met het opvullen van de meest vreemde niches. Zo kregen we creaties als de 3 serie en 5 serie GT, de vierdeurs Gran Coupe-lijn en de X6 'Sports Activity Coupe'. Die laatste heeft het label een 'SUV-coupe' te zijn, ondanks het feit dat -ie toch echt vier deuren heeft. Ver voor het verschijnen van die vreemd gelijnde mastodont was BMW echter al bezig met een echte SUV coupe: de X Coupe.

Serieuze concept car

De X Coupe werd in 2001 gepresenteerd als een ludieke concept car die een voorbode gaf voor het ontwerp van de aankomende Z4. Het ding stond op het chassis van de eerste generatie X5 en had een drieliter zescilinder diesel aan boord. Omdat het merk er verder niets mee deed werd de auto niet lang daarna alweer vergeten. Uit de nieuwste video van BMW Group Classic blijkt echter dat de concept car iets serieuzer genomen werd dan BMW liet merken.

Prototype

In 2004 werd namelijk een tweede X Coupe gebouwd, dit keer als prototype. Het ontwerp was in grote lijnen hetzelfde, maar de auto kreeg een update mee om beter aan te sluiten op de Bangle-designtaal. Wederom stond de auto op een X5-chassis, met dezelfde dikke diesel onder de kap.

Aan de binnenkant kreeg de auto uiteindelijk een rood lederen interieur mee uit de Z4. Het resultaat was een nogal eigenaardig uitziende wagen met spotlights in de buitenspiegels een een Honda CRX-achtig glazen paneel in de achterklep.

X4

Het X Coupe prototype is korter en lager dan een X3 en had volgens hoofdontwerper David Carp best als de X4 verkocht kunnen worden. Ondanks de coupe-lijnen is de auto nog best praktisch. De achterruit doet dienst als een multifunctionele hatchback, terwijl de achterklep naar onderen scharniert.

De combinatie is perfect voor het vervoeren van hippe outdoor dingen zoals mountainbikes. Daarnaast kan de glazen hatch naar beneden zakken zodat er in combinatie met het panoramadak een open rijervaring ontstaan. Perfect voor op het strand. De X Coupe is daarmee eigenlijk praktischer dan de echte X4.

Donker hoekje

Helaas voor fans van de AMC Eagle besloot BMW de niche van 2+2 hatchback SUV coupe uiteindelijk niet op te vullen. Als compromis verscheen in 2008 de grotere X6 met een meer gangbare vijfdeurs layout.

Het X Coupe prototype vond vervolgens een donker hoekje in de opslag van BMW Group Classic. Tot het uitbrengen van de video bleef de auto geheim. Naast de X Coupe zien we overigens een 7-serie concept met giga-nieren uit 1996, maar die auto is voer voor een andere video.

Algemeen
  • BMW Group Classic, BMW
  • BMW Group Classic