Chris Bangle: automotive design verkeert in een crisis

De wereld van het autodesign beleeft zware tijden. De sector gaat gebukt onder een gebrek aan inspiratie en heeft nieuwe impulsen nodig, aldus Chris Bangle, de man die aan het begin van deze eeuw zijn stempel op BMW's design drukte.

Bangle, trouw aanhanger van de axis of white power, die tevens het woord 'coupé' uitspreekt als 'kippenhok', raakte uit beeld nadat hij in 2009 ophield bij BMW te ontwerpen. Officieel startte Bangle zijn eigen designconsultancyfirma, maar in werkelijkheid doet de bebaarde Amerikaan al jaren niet echt meer terzake in autoland. Daarom vult hij zijn dagen met rondlopen op autoshows, alwaar hij  jongere designers onder het tapijt schoffelt, en af en toe eens vanaf de zijlijn roepen dat autodesign lui is geworden en dat vroeger in zijn tijd toch echt alles beter was, zelfs de 7 Series *kuch*. Maar ok, de man heeft een flinke staat van dienst bij merken als Opel, Fiat en BMW, dus laten we zijn woord wel serieus nemen.

 Al in 2013 gaf Bangle een interview met de strekking dat in zijn tijd alles beter was, vier jaar later herhaalt hij bijna letterlijk zijn woorden. In een gesprek met Zeit Wissen geeft Bangle aan dat autodesign wat hem betreft in een crisis verkeert. Elke auto wordt tegenwoordig als sportwagen gepend, zelfs carrosserievormen die zich hier toe niet lenen moeten er maar snel en sportief uitzien. Ook al vinden we Bangle een beetje een zijlijnschreeuwer, we moeten toegeven dat hij hier wel een punt heeft. Auto's gaan meer en meer op elkaar lijken, ook al explodeert het aanbod aan modellen en verschijnt er nieuwe niche na nieuwe niche.

De oorzaak ligt volgens Bangle in een gebrek aan lef bij managers: de ideeën zijn er nog wel bij de ontwerpers, maar vanuit het management wordt er te veel op eenheidsworst aangestuurd, om maar krampachtig de merkidentiteit vast te houden. Door zo dogmatisch binnen de lijntjes te kleuren wordt het er niet levendiger op in designland, aldus Bangle. Je zou zeggen: 'teken zelfs weer eens wat, dan.' Maar Bangle memoreert liever aan vergane tijden dan dat hij zelf nog een pen oppakt. We zijn overigens benieuwd wat hij van de BMW i8 vindt, is dat dan ook eenheidsworst?