Zou u €12.000,- voor een AMC Pacer betalen?

De AMC Pacer is een Amerikaans icoon. Een die je amper op de Nederlandse wegen voorbij ziet komen want, geeft toe, er is zoveel mooiers uit de VS gekomen. Toch heeft iemand het ding ooit gekocht en deze kunt u nu overnemen.

De bijna twee meter brede AMC Pacer werd in de jaren '70 in de Verenigde Staten verkocht als 'kleine' auto. De vraag hiernaar was explosief aan het stijgen en AMC had dit kekke karretje met rare halfronde achterramen als antwoord. De oliecrisis van 1979 werd hem (en de autofabrikant) fataal, want echt zuinig was het 1510 kilogram zware koekblik nou ook weer niet. Er lag namelijk een niet misselijke 4,2 liter zes-in-lijn van General Motors in het vooronder. Het geheel produceerde maar liefst 110 hele pk's. Er bestond ook nog een versie met een V8, maar omdat die cijfers nog meer om te janken zijn, houden we die maar voor ons.

Naast zijn iconische looks, heeft de Pacer ook wat vreemds: de passagiersdeur tien centimeter langer dan die van de bestuurder. Dit werd gedaan omdat mensen dan via die weg makkelijker achterin konden stappen. Slimme lui daar bij AMC. 

Bent u toevallig in de markt voor een 'viskom op wielen', een 'nerd-auto' of een 'bubbelauto', of heeft u toevallig net weer Wayne's World gekeken en wilt u een nu Pacer voor de deur hebben, dan heeft u geluk. Voor de schappelijke prijs van twaalfduizend euro bent u de gelukkige bezitter van een origineel in Nederland geleverde, met maar 2.705 km op de teller staande, onbetrouwbare zuiplap uit 1975 met zeer aparte looks. Het enige voordeel dat hij lijkt te hebben is dat hij op blauw kenteken (oldtimer ouder dan 25 jaar) staat en dat u zich dus geen zorgen hoeft te maken over het gewicht van dit kleine gevaarte.