Audi Q3 Sportback: de Coupe-SUV die u kennelijk wilt hebben

De Audi Q3 rijdt inmiddels als tweede generatie op onze wegen rond. Hij was er in twee gedaantes: als SUV, en - in China - als langere Q3 L. Nu toveren de Duitsers een nieuwe, derde, variant uit hun hoge hoed: de Q3 Sportback.

Zo'n 20 jaar geleden begon de SUV-golf, met modellen als de BMW X5 en Porsche Cayenne. Hierna werden de SUV's kleiner en kleiner, maar dat project is ook wel zo'n beetje afgerond, nu het hele B-segment ook al volgedrukt is met Capturs, 2008'jes, en andere gelijkgestemden. Tijd voor een nieuwe niche dus: de Coupe-SUV! Want gaatjes moeten gevuld worden, en iedereen houdt van een aflopende daklijn.

De modellen die zijn gelanceerd zijn al niet meer op twee handen te tellen: we noemen een BMW X4/X6, Audi Q8, Mercedes GLC/GLE Coupe, SsangYong Actyon, enzovoort. Porsche zette zijn eerste stappen met de Cayenne Coupe, concerngenoot Audi begint juist onderaan de ladder, met de Q3. Ten opzichte van het standaard model werden er een paar heupen toegevoegd, en kreeg de auto een buttlift. Met zijn dik aangezette grille en grote uitsparingen in voor- en achterbumper vinden wij hem een beetje luid, maar Audi zal zijn klandizie wel goed kennen. Er werd nog een extra vouw in de kofferklep getrokken om het platter liggende achterruitje te accentueren. 

De Q3 Sportback komt bij de marktintroductie volgens Audi met een benzine- en twee dieselmotoren, maar de fabrikant noemt er maar twee:

  • Q3 Sportback 45 TFSI quattro, met 2.0 TFSI-benzinemotor met 168 kW/230 pk
  • Q3 Sportback 35 TDI, met 2.0 TDI, die 110 kW/150 pk levert

Op  korte termijn komt hier nog een 110 kW/150 pk sterke 1,5-liter benzinemotor (35 TFSI) bij.